onsdag 11 december 2013

The Bookman av Lavie Tidhar

Zeppelinaren på omslaget och typsnittet på bokens titel lovar steampunk, och det är vad vi får - steampunk i en parallell värld där mytiska figurer ur litteraturen och diverse konspirationsteorier lever och har makten i England. Moriarty är premiärminister, men Irene Adler leder Scotland Yard. Och det som många virrpannor i vår värld tror vara en väl dold hemlighet sker här i öppen dager: hela det engelska kungahuset består av ödlor, aristokratiska ödlor som kommit från den mystiska ön Caliban's Island.

Litteraturen är viktig och poeter och författare hålls högt. Men i samhället finns också en (någorlunda harmlös) terroristgrupp: Persons of Porlock, som knackar på hos författare och stör deras koncentration. Coleridge har de visserligen inte besökt, däremot en uppbragt Oscar Wilde som skulle skrivit The Importance of Being... men nu glömt bort vad som var så viktigt.

Det myllrar av mindre händelser och personer från flera andra böcker i närliggande genrer. (Den jag oftast tänker på är Tim Powers' lysande The Anubis Gates.) Det är fantasifullt, men litet för mycket av smarta referenser under hela första halvan av boken. Det får läsningen att haltanär man börjar fundera på vilken annan bok den senaste meningen inspirerats av, och det stannar även delvis upp handI kingen.

I kapitlen som utspelas i London stoppar Tidhar då och då också in paragrafer av miljöskildringar som skall vara romantiska men som klingar fel. Det är konstigt att Lavie Tidhar som har ett så väl avvägt språk i böcker som An Occupation of Angels och Osama låter så klumpig i The Bookman liksom i HebrewPunk.

Men det är ändå en spännande intrig och fascinerande aktörer som ritas upp för oss. Precis som med An Occupation of Angels visade sig The Bookman handla om något helt annat än jag föreställde mig. Det finns två böcker till i samma serie, och jag kommer nog att läsa dem också inom kort.

Fler böcker av Lavie Tidhar: 
An Occupation of Angels
HebrewPunk
Osama

Inga kommentarer: