tisdag 15 oktober 2013

Among Others av Jo Walton

På samma sätt som det är genialiskt att låta en karaktär i en TV-serie älska TV-serier, är det genialiskt att låta huvudpersonen i en bok vara bokälskare, därtill en bokslukare med större aptit än kakmonstret. Speciellt när såväl huvudpersonen som bokens läsare tillhör skaran av science fiction-fans, en skara som ständigt växer men som ändå ofta ses över axeln.

I de andra böcker jag har läst av Jo Walton - Farthing och Ha'penny - är hennes stil återhållen, neutral men säker på sin sak. En liknande berättarröst har femtonåriga Mor, huvudpersonen i Among Others. De svåra händelser hon upplevt och upplever berättas med en jämn ton, så att man ofta får läsa mellan raderna för att förstå hur ont de har gjort. I förbifarten kan hon nämna hur svårt något är att skriva om, eller att berätta för dem som frågar även om de menar väl. Att känslorna inte tar överhanden i berättelsen gör att jag upplever dem som ännu mer allvarliga.

De smärtsamma händelser som Mor har varit med om presenteras för läsaren bit för bit. De har lett fram till att hon halvvägs genom höstterminen börjar på internatskolan Arlinghurst, betalat av halvsystrarna till den far hon bara nyligen träffat. Den stora trösten i livet är böckerna - science fiction-böckerna Mor läser så ofta hon har tid. Som ett pärlband rinner över sidorna namn på författare och böcker som jag känner igen och ibland till och med har läst. Strax efter beskrivningen av en jobbig situation kan det komma ett kort omdöme om en bok, och man förstår (och minns) vilken tröst det är att försjunka i en god berättelse.

Tillsammans med Mor blir det tydligt vilken guldgruva bibliotek är. "Interlibrary loans are a wonder of the world and a glory of civilization", säger hon. Att sedan kunna prata om böckerna med någon som också läst dem är en ännu större lycka och en början till verklig gemenskap med andra människor för Mor. (Under läsningen var jag extra glad över att jag själv kommer att höra Jo Walton i person tala om sitt författarskap på Fantastika om mindre än en vecka.)

Till Mors liv hör också älvorna och den magi hon lärt sig av dem. Magin har en fantasieggande form och älvorna är av ett annorlunda slag, och som Mor berättar om dem låter de å ena sidan fullständigt trovärdiga, å andra sidan som möjliga fantasifoster och en verklighetsflykt. Det är en styrka att boken så länge är så tvetydig på den punkten.

Among Others är en välskriven bok med en fascinerande historia och fin psykologisk insikt. Min beundran för Jo Walton har vuxit ytterligare en bit, och hon har ökat min kärlek till biblioteken ännu mer. Efter att ha läst ut boken läste jag en (spoilerfylld) frågestund med Jo Walton, där hon svarar på frågor hjälpsamt och vänligt. Jag ser fram emot att få höra henne tala ännu mer om sitt författarskap på kongressen Fantastika om bara några dagar.

Fler böcker av Jo Walton:
Tooth and Claw
Farthing
Ha'penny

Inga kommentarer: