måndag 12 november 2012

This or that

Jag har fått en enkät från Hermia, med frågor om läsning och annat trevligt som hör till, så här kommer mina svar!

1. Ljudbok eller bok i handen?
Bok i handen. Med en ljudbok får jag ofta känslan av att jag har missat något, och det är jättejobbigt att leta sig tillbaka i berättelsen.
 

2. Pocket eller inbundet?
Pocket, det är mycket lättare att bära med sig. Och jag har alltid en bok med mig i handväskan! Vid kö på banken eller en lång rulltrappa - varje minut av lästid är värdefull.

3. Påhittat eller verklighetsbaserat?
Påhittat. Jag tycker ofta att det blir 'sannare' än berättelser ur verkligheten.

4. Harry Potter eller Twilight?
Harry Potter.

5. Fantasyvärld eller vår värld?
Både och i lagom doser.

6. Kindle, iPad eller annat?
Nej, men jag är inte emot läsplattor av princip, om de uppfyller mina krav på att kunna vika (virtuella) hundöron och ge mig känsla för hur mycket av boken som är kvar.

7. Låna eller köpa böcker?
Jag hade inte varit på biblioteket på flera år, utan bara köpt och samlat. Men upptäckte jag att en del böcker jag inte hittade att köpa fanns på bibblan. Detta sammanföll med att mina senaste bokhyllor blev överfulla. Nu letar jag i Stockholms stadsbibliotek först innan jag klickar på "Beställ"!

8. Bokhandlare eller online?
Jag älskar ju att strosa i butiker fulla av blanka, olästa böcker, och betalar gärna några kronor extra för att de skall finnas kvar. Men många av böckerna jag vill läsa är udda och svårtillgängliga, så på sista tiden har jag suttit bekvämt i min soffa och klickat hem fina bokpaket.

9. Fristående bok eller trilogi?
Litet av varje, tack!

10. Tjock bok eller kort bok?
Omväxling förnöjer!

11. Romance eller action?
Action, men inte utan hjärna.

12. Mysa under en filt eller steka i solen?
Mysa under en filt.

13. Varm choklad eller latte?
En stor kopp te!

14. Läsa recensioner eller bilda en egen uppfattning?

Det händer ganska ofta att jag börjar läsa en bok vars handling jag inte har en aning om! Jag kan ha tyckt den verkat spännande, skrivit ned den på min lista och skaffat den först några år senare. I de fallen brukar jag inte ens läsa baksidesexten utan kasta mig rätt in i handlingen på första sidan!

Men en initierad recension, som förmedlar bokens uppbyggnad och stämning (hellre än handlingen) kan vara lika läsvärd som en bok. Jag hittar färre av den sortens recensioner än jag brukade i dagstidningarna, tyvärr. Jag försöker skriva på det sättet själv och hoppas att jag lyckas ibland, i alla fall.

1 kommentar:

Hermia Says sa...

Ja det var inte helt olikt vad jag själv svarade... Blir glad av att läsa att du hittat tillbaka till biblioteken!