söndag 11 november 2012

Kammarmusik av Per Nørgård

Per Nørgård
Höstens tonsättarfestival i Konserthuset har tillägnats danske Per Nørgård. På söndagens kammarmusikkonsert i Grünewaldsalen, som avslutade evenemanget, spelade två danska ensembler musik av Nørgård.

Konserten inleddes med ett nyskrivet verk för pianotrio, direkt följt av det äldre verket Spell. Trio Con Brio spelade precist men inlevelsefullt, vilket var just vad som krävdes. De tre instrumenten fick till en början plocka toner på ett sätt som lät som om de spelade helt oberoende av varandra, men då och då sammanföll sekvenserna till brottstycken av en gemensam melodi. Detta bygger på den matematiska Oändliga Serie av toner som Nørgård upptäckt och ofta låtit sig inspireras av. Mitt i verket Spell finns också ett parti av samarbete mellan instrumenten i klassiska harmonier och klanger.
Trio Con Brio
Efter paus inträdde Krogerkvartetten på scenen för att spela två stråkkvartetter, Stråkkvartett nr 1 "Quartetto breve" från 1950-talet och Stråkkvartett nr 8 "Night descending like smoke" från slutet av 1990-talet. Dessa båda verk hade en helt annorlunda uppbyggnad än de innan paus. Här byggde två eller tre av stämmorna täta klanger som ett annat av instrumenten fick röra sig över och genom. Av dagens musik tyckte jag bäst om den första stråkkvartetten med sin blandning av tyngd och lätthet. När konserten var över fick kompositören intensiva applåder av den uppskattande publiken.

Krogerkvartetten

Inga kommentarer: