söndag 23 september 2012

Peter Köhler på Galleri Magnus Karlsson

Imagination of the Heart heter utställningen med Peter Köhlers bilder. Det står det också skrivet på en av tavlorna i galleriets första rum. Nej, vad dumt! Jag tycker inte om verk som innehåller övertydliga titlar. Än värre är att det i samma installation finns en pilformad tavla med texten Out Of This World. Men i övrigt är målningarna tillräckligt suggestiva för att intressera mig.


Bildsamlingen som utgör en sorts introduktion visar verkligen scener som inte tycks vara från denna världen. Färggranna varelser/växter mot en kolsvart, alternativt turkos himmel ser ut att komma från en annan värld. De bilder där motivens detaljer är målade med breda men runda streck verkar som att de ses genom ett filter, eller som om de är minnen av vad man har sett, minnen som börjar suddas ut och försvinna.


I nästa sal är en av väggarna översållad med runda tavlor. Det är som att normen i den här andra världen inte är fyrkantiga papper, utan runda objekt. Här finns fler av tavlor i den förrädiskt lockande stilen av runda linjer och pastellfärger, men nu blandas de med erk där det myllrar av detaljer skapade med knivskarpa linjer och kontraster mörkt/ljust. Ett steg längre in i den här andra världen, och den är inte bara annorlunda utan skrämmande.

Fler teckningar och målningar av båda slagen finns i det tredje rummet, utlagda under glas på ett långt bord. Längs hela ena kanten löper en lång panoramabild av människor, liknande vanliga människor i vanliga kläder, de flesta med ryggen mot betraktaren, istället vända mot de underliga formerna längre in i bilden. Kreatur med många tentakler, varelser som slåss hängande i luften, även några som liknar människor.


Allt är på gränsen till att vara tonårsfantasier, nästan litet för drömskt för att vara seriöst, men jag gillar det. Förutom när titlar dyker upp i verken och trivialiserar dem, i mitt tycke. Jag bläddrade i boken The Quick and the Dead med Köhlers anteckningar av ögonblicksbilder, men vill hellre behålla mina egna intryck av målningarna och deras stämning.

Länk till Galleri Magnus Karlssons sida om utställningen


Inga kommentarer: