tisdag 3 augusti 2010

No Longer at Ease av Chinua Achebe

Andra boken i Chinua Achebes The African Trilogy utspelar sig två generationer efter Things Fall Apart. Okonkwos åsidosatte son Nwoye konverterade till kristendom. Hela samhället har steg för steg följt efter; kristendomen är en vanlig och viktig del i livet, och domstolar av västerländskt snitt har ersatt byarnas traditionella lagar.

Boken är ingen sorgesång över sedvänjor som faller i glömska, förutom att både jag och några av personerna i boken kan sakna de sedelärande fabler som berättades i hyddorna förr om åren. Men tvärtom får vi en bild av att människorna är förväntansfulla i det nya samhället med de nya spelreglerna. I trakten Umuofia har man samlat ihop pengar för att skicka en av de sina på utbildning i England, så att han kan ta plats bland de statsanställda. De skickar Obi Okonkwo, Nwoyes son. Helst av allt önskar de sig att han skall plugga juridik, men han följer sitt hjärta och läser engelsk litteratur.

Att vara den förste i en familj som studerar är inte det lättaste. Att dessutom vara den förste i hela sin by, nu placerad i en växande stad som bubblar av energi men också konkurrens, är förstås stressande för Obi. Fastän han får ett fast jobb, med tillhörande bil och chaufför, och träffar en flicka han förälskar sig i, kan saker gå väldigt fel.

Än en gång berättar Achebe historien raskt, med ett klart språk som ändå förmedlar stämningar, miljöer och känslor. Lika klarsynt som han beskrev bylivet och sederna i Umuofia, skildrar han stadslivet och hur de unga byråkraterna vänjer sig vid det nya livet. Vi vet från början hur det skall sluta, och det är sorgligt, men aldrig ömkligt.

Jag är glad att jag köpte The African Trilogy i ett vackert band med blanka sidor och ett flätat guldband till bokmärke. Det är ett nöje att hålla och läsa boken, det ger den en klassikerstatus den förtjänar, och det gör att jag kan börja läsa den tredje boken riktigt snart.

Fler böcker av Chinua Achebe:
Things Fall Apart
Arrow of God

Inga kommentarer: