måndag 12 april 2010

Tokyo Stories på Kulturhuset

Att se bilder från Japan, ett land så annorlunda än alla de länder jag har besökt, kan aldrig ge samma känsla som att vara där. Fotona i Tokyo Stories visar en stad i förvandling, en snabb utveckling liknande den som även västerländska städer upplevde under 1900-talet. Vad som är gammalt och invant och vad som är nytt och modernt är lika främmande för mig.

Den första fotoserien, av Hiroshi Hamaya, är förvånande ointressant. På artigt avstånd porträtterar den människor i ett växande, rörligt Tokyo. Den visar företeelser som är exotiska för mig; geishor och insektsförsäljare, men snuddar bara vid vilka anakronismer de är i den moderna staden. Kommer de att leva vidare eller försvinna? Jag vill fundera på det, men Hiroshi Hamayas foton är ingen hjälp.

Näste fotograf, Tadahiko Hayashi, riktar sin kamera mot brytningspunkterna i den nya tiden, och det är då det verkligen blir intressant. Halvnakna, smutsiga gatubarn, prostituerade, barbröstade dansöser och krökta gubbar på kaféer är de som kanske, kanske inte skulle klara sig, vare sig tiderna vore gamla eller nya. Jag ser dem nu, femtio år senare, och undrar vad som hände med dem.

Även om Shigeichi Naganos fotografier är från miljöer med pengar och makt, visar de också intressanta skärningspunkter. Tjänstemän som pustar ut i en paus i förhandlingarna, en folkmassa som engagerat men civiliserat demonstrerar; människor som börjar upptäcka att de har en viss makt i den nya världen och som försöker använda den till något. De bilderna är riktigt inspirerande. Det är inte de västerländska kostymen och kontorslandskapen som får mig att känna igen mig i de avbildade, utan tankarna som människorna bär på. Tankar och känslor har sparats och återuppväckts på andra sidan jordklotet, i nästa årtusende.

Länk till Kulturhusets sida om Tokyo Stories

Inga kommentarer: