söndag 29 november 2009

Air på Berns

Först kommer några klagomål, och sedan kommer musiken. Halv åtta, när min biljett indikerade att konserten skulle starta, började det långsamma insläppet av de långa köerna i Berzelii park. En timme senare började det halvdåliga förbandet spela. En timme efter det klev Air på scenen. Ytterligare en timme senare var deras ordinarie set slut.

Efter en inledning med ringande gitarrer följer Love HQ från nyaste skivan Love 2. Det är i mitt tycke den minst intressanta av deras skivor, men de vill förstås spela många av sina nya låtar. So light is her footfall följer, liksom Remember från skivan Moon Safari. Det är en toppenlåt, men tyvärr är ljudet så bullrigt att nyanserna och knappt ens den roliga robotrösten kan urskiljas. Även de vackra xylofonljuden i nästa låt (som jag glömt namnet på) förlorar sin klang.

Jag vet inte riktigt varför, men vid Venus från Talkie Walkie får delar av publiken liv, och tjoar högt efter den och alla efterföljande låtar. Bara för att killarna står ganska orörliga på var sin sida av scenen betyder det inte att de är ointresserade av spelningen, nej då. Det är bara det att ljudet oftast inte kommer till sin rätt när det är uppskruvat så högt. Nu har ju bandet själva valt att lämna det drömska ljudet från Moon Safari för kraftigare, nästan psykedeliska klanger på Love 2, men jag tycker att det är synd.

Det är fint att få höra Cherry Blossom Girl, även om jag önskat den fått låta skirare. Även How Does It Make You Feel dränks i mastiga gitarrer. Vi får vissla litet i Alfa Beta Gaga, och det är ju kul. Allra sist i ordinarie kommer underbara Kelly Watch the Stars, men så snabbt den går! Det är som att killarna snabbt vill komma av scenen. Men sedan kommer de förstås tillbaka för extranummer. Alone in Kyoto låter faktiskt bra i den högljudda tappningen, och det är svårt att göra fel med Sexy Boy. Allra sist sköna, sköna La Femme d'Argent, som får svälla till ett epilepsiinducerande crescendo. Jag är inte besviken, men jag hade hoppats att gå hem euforisk, och det gjorde jag inte.

3 kommentarer:

Hermia sa...

Tack för alla spännande nya spår hos dig. Air har jag aldrig hört talas om, nu har jag lyssnat lite på You Tube. Låter inte som något jag brukar lyssna på, roligt att höra.

Och Stolarna - den skulle jag vilja se. Såg bild i tidningen på skådespelarna, vilken förvandling... Tyvärr slutar föreställningen gå innan jag hinner ner.

Din vän sa...

Tjena. Jag var också där, men jag gillade konserten mer än du tycktes göra:
http://kulturbloggen.com/?p=15377

Hattifnattvän sa...

På min biljett stod det "dörrar kl19:30"
Ja, avslutet med "La Femme d'Argent" lyfte hela konserten. Utan den hade jag nog inte gått lika nöjd därifrån.