onsdag 8 juli 2009

Prefab Sprout, underskattade genier

Det var en fantastisk upplevelse att plocka fram Prefab Sprouts album From Langley Park to Memphis igen efter att ha glömt det i några år. Känslan kan väl bäst beskrivas av Prefab Sprout själva... i den underbara låten I remember that:Även om Paddy McAloon var den gudabenådade låtskrivaren och sångaren, var det hela bandet som skapade atmosfären och det mjuka soundet. Redan på skivan innan, Steve McQueen, hade också Thomas Dolby hjälpt till att producera fram den tindrande atmosfären, som här i Appetite:Den stora hitten från plattan From Langley Park to Memphis blev förstås den lekfulla King of Rock 'n' Roll. Den glada, studsande melodin är spralligare än brukligt för en Prefab Sprout-låt, men lyssnar man en gång till är ändå en stark sång med intressanta ackord som skulle kunna leva länge och låta intressant även i annorlunda arrangemang. Refrängen är skrattretande enkel, men texten är inte bara naiv utan innehåller fler tänkvärdheter än det mesta man kan höra på radion.Prefab Sprouts sångtexter är ofta litet gammaldags i sin blick på världen: som någon som försöker förstå sig på en förändrad värld, blandat med kloka ord från någon som har erfarit mycket och nu lutar sig tillbaka i tankar. Ibland är sångerna melankoliska, men oftast hoppfulla.Melodierna är på något sätt återhållna, även när de har ett så starkt driv som t.ex. Looking for Atlantis. Det skapar en energi som inte får en att vilja stampa och skrika högt, utan en energi som snarare växer i intensitet inuti sig själv - och inuti mitt hjärta, kan jag erkänna. Och inte skall man glömma Paddy McAloons gudabenådade sångröst, vacker och mjuk men ändå så stark.Döm om min glädje när jag nyligen fick reda på att det kommer att komma ett album med nya låtar av Prefab Sprout snart, redan i september! Let's Change the World With Music heter det. Ja, det ställer jag gärna upp på! Efter det jag hört genom åren om Paddy McAloons ögonsjukdom och (tillfälliga) blindhet, har jag oroat mig för honom. Men inte behöver han ha blivit svagare av problemen, särskilt inte om han har hörseln i behåll. Jag försöker att inte skruva upp mina förväntningar för mycket, men jag kan säga att jag längtar efter skivan riktigt, riktigt mycket. Guess this world needs its dreamers...

8 kommentarer:

Jonas Berling sa...

Håller bara med dig. Prefab sprout är ständigt återkommande i min stereo och iPod. Ständigt. "Let there be music" är också på gång. Här kan man snacka om "the long tail". Skivan spelades in 1991 och skulle följt upp "Jordan the comeback" men skivbolaget Sony sa nej! De var oroliga för hur fansen skulle ta det religiösa fokus som genomsyrar plattan - om det gudomliga i musiken. Det var en annan tid det, synd att säga att nedladdning förstört allt, då detta är ett solklart exempel på hur skivbolagen tog sig själva på allt för stort allvar och själva tog död på människors musikintresse! Paddy tog saken med jämnmod och gick vidare till andra projekt. Men nu har han ändrat sig och ger ut skivan så som den var inspelad då. Första låten är tidstypiskt 90-tal i Prefabdräkt. En riktigt popdänga till Gospel! Otroligt snyggt uppbyggd och fantastik existensiell text. Jag tåras - Paddy säger det jag själv svävar på målet kring när det gäller musik i våra liv... Lyssna här: http://www.youtube.com/watch?v=4Dq_v5kZeEM
Var öm! Mvh Jonas Berling

Jenny B sa...

Tack för din kommentar och ytterligare info, Jonas Berling! Jag har lyssnat på Prefab Sprout varje dag i sommar, och likaså ser jag att folk googlar sig hit varje dag, så vi är många som längtar efter att höra (mer av) Prefab Sprout. Tänk att det finns ännu en pärla redo att släppas!

Jonas Berling sa...

Missa inte heller den nyinspelade akustiska versionen av Steve Mcqueen som gjordes 2007. Paddy spelade in låtarna så som de lät när han satt och skapade dom, innan Thomas Dolbys magiska luftbyggen. De håller även då. Paddy har också haft problem med Tinitus senaste tiden. Inte bara synen tyvärr. Vi hoppas han håller ihop sig nog för att också producera helt nytt. Han har lassvis med låtar i sina lådor. Bl.a ett helt tema låtar kring Michael Jackson (skrivna innan dennes död måste tilläggas).
Var öm igen! Mvh Jonas Berling

Anders sa...

Jag vill bara säga att ni vet redan allt.
Jenny har saiten och du Jonas vet.
Jag borde ha gått ut med mina kompisar. I stället hörde jag på din länk om och om igen.
But if it is uphil all the way you should be useded to it by now.
Tyvärr kommer alltid Prefab att betyda allt för mig även om jag aldrig förstod storheten med sidan.
Jag kommer att begripa i morgon men just nu är ni några som tom förstår Desire AS.
All kärlek och kanske är det så att gud vill oss alla väl.

Anders sa...

Jag vill säga att jag tror på gud.
Även om jag har haft svårt och till occh med mycket svårt.
Men det du gav mig Jonas var någonting jag för länge sedan glömt.
Jag har kämpat med den här världen även om den borde vara enkel.
Din länk fick mig att inse att inget är förändrat.
I världen slår vi ihjäl varandra men trots detta talar gud till oss i konsten och musiken.
Han har alltid gått vid vår sida.
Vi må vara sonen och vi vet inte ett dugg. Vi är medskapande men vi förstår inte. Guds söner är vi alla.
Jag låter som en hemsk predikant.
Förlåt. Det jag hörde gav i allfall mig en ny väg.

Jenny B sa...

Anders, tack för dina innerliga kommentarer! Jag tror också på Gud. Inför vissa underbara sakr (musik, böcker, filmer) känner jag att de är hälsningar från Gud: "Titta här, jag har inte glömt er. Här är något vackert för att stärka hjärtat." Inget högljutt ropande, utan en stillsam uppmaning att lyssna inåt. Så känner jag för Prefab Sprout, gamla fina serien Calvin & Hobbes och en del annat. Tröst i en hård värld. Det kan vi verkligen behöva.

Roadrunner sa...

Brukar googla på Prefab Sprout någon gång i halvåret för att se om något nytt skrivits om dem. Idag hamnade jag på denna angenäma blogg.

Vill bara ha sagt att jag älskar Prefab Sprout och att mitt liv tog en ny vändning när From Langley Park to Memphis släpptes. Har själv skrivit lite om dem i min egen nystartade blogg:

http://musikhenrik.blogspot.com/2010/02/lite-personlig-musikalisk-historia.html

Och mer lär skrivas om dem. Det är svårt att överskatta Prefab Sprouts betydelse i mitt musikaliska sökande.

Jenny B sa...

Tack så mycket för komplimangen! Prefab Sprout hör ju till de artister som verkligen kan betyda så mycket för en, nästan ändra ens inställning till livet. Det känns så bra att hitta andra som uppskattar dem lika mycket som en själv. Hela världen blir litet ljusare då.