måndag 15 oktober 2007

Tatt av kvinnen på kino

Erlend Loes korta roman Tatt av kvinnen har blivit en riktigt lyckad film. Huvudpersonen är en namnlös och lealös man, i vars händelselösa liv det drar in en ung kvinna, Marianne, med många idéer och stark vilja. Motvilligt låter han sig dras med på hennes infall. Då och då försöker han opponera sig, men blir alltid överkörd av Marianne, som med ett strålande leende förklarar varför det är helt självklart att de skall göra som hon tänkt sig.

Det har gått bra att flytta handlingen från bok till film utan att tappa humorn och stämningen. Jag skrattade högt många gånger, och däremellan fnissade jag medkännande. Men de dråpliga situationerna mjölkas inte på sina poänger, utan får bygga upp en skönt absurd stämning. Det är bra, det är precis vad som passar historien.

Jag vet inte om filmen kommer till svenska biografer, så jag är glad att jag kunde se den i Norge medan den ännu gick där.

Länk till min recension av boken Tatt av kvinnen

3 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Haha, ja, jeg kjente at jeg ble provosert og oppgitt i alle retninger! Marianne er jobbig, hovedpersonen er viljeløs og svak.. Jeg er helt enig med deg, de hadde absolutt gjort en bra overgang fra bok til film. Morsom!

Spectatia sa...

Låter som de har lyckats, ja. Det är ju alltid lite spännande att se hur en bok blir som film.

Jenny B sa...

Allt i boken har ju inte fått plats i filmen, och de har ändrat slutet rejält, men de har verkligen fått stämningen rätt. Så himla kul!