fredag 31 mars 2023

Doom Patrol

Det var ingen högoddsare att racerbilsföraren Clifford Steele skulle krascha med sin bil, när slarvet i privatlivet läckte in på banan. Men han dör inte, istället vaknar han upp - som en hjärna i en burk, eller nej, i en klumpig robotkropp. Han är i ett hus där den övernaturligt kunnige vetenskapsmannen Niles Caulder samlat några människor vars livsöden och superkrafter mest gör dem olyckliga. 


Den tecknade serien Doom Patrol handlade om en grupp actionhjältar som verkligen inte ville vara hjältar. I TV-serien med samma namn möter vi nästan samma lineup som i serien. Clifford Steele är Robot-Man. Larry Trainor/Negative Man är en före detta pilot som bär en energivarelse inom sig sedan en krasch brände sönder hans utsida och gjorde honom radioaktiv. Rita Farr är en skådespelerska från Hollywoods glansdagar, men när som helst bubblar hennes vackra ansikte och slanka ben ut till en oformlig massa som kan ta enorma proportioner. 



Inuti (Crazy) Jane lever flera personligheter vars egenskaper varierar från oemotståndlig övertalningsförmåga till råstyrka, och de kommer fram när de känner av ett hot mot flickan Kay som var den de skapades för att skydda. En gruppmedlem från modern tid är Cyborg (dock frikopplad från de DC-filmer där en annan skådespelare gestaltar honom), litet mer tränad i att faktiskt kämpa mot superskurkar, inte lika negativ till hjälterollen men med sin egen livssorg att bearbeta.


De motvilliga superhjältarna är alla från olika eror av 1900-talet så uppenbarligen är de också långlivade. Förklaringar till deras olika tillstånd kommer fram efter hand, och de varierar vilt. I Doom Patrol sysslar Chief, Niles Caulder, med vetenskap med byggstenar från magi av känd och okänd art. Folk (och fä) får information och visioner från de mest överraskande håll. När Chief försvinner får våra vänner förtrollande hjälp av hans bekant Willoughby Kipling med att lokalisera ett hot mot hela världens existens.


Förutom Cyborg och Jane är det till en början svårt att se hur våra huvudpersoner skall kunna låta sina krafter komma till nytta, men även till sin egen överraskning lyckas de hantera några farliga situationer. Även innan Rita Farr får sin elasticitet under kontroll är det som att hennes skarpa repliker levererade med skön diktion har en stor del i att styra upp situationerna. Inifrån Robot-Man hörs Cliffs många vredesutbrott över småsaker men han är bara farlig när det gäller.


Kosmiska hot, superskurkar, allierade, ledtrådar och möjliga räddningsplankor gestaltas i Doom Patrol mycket fysiskt, fantasifullt och visuellt tilltalande. En åsna som lämnas av Chiefs förste nemesis suger in de alltför närgångna till en annan plats och spottar ut dem med ny, förvirrande information. En pålitlig tillflyktsort och vän är Danny, som är en gata med medvetande där det alltid är fest. 


Fiender och vänner dyker upp och försvinner under säsongerna. Några av dem stannar kvar längre så att vi, liksom för de fem ursprungshjältarna, får veta mer om deras historia och egenskaper. Hjärteknipande charmig är Niles dotter Dorothy, fångad som barn för evigt men med skrämmande starka krafter. Hennes egen oro för att förstöra något, och Niles kärlek till sitt barn, är starka och trovärdiga känslor i virrvarret av kosmiska hot. Tillskottet av den skönt galna Madam Rouge i de senare säsongerna är genialiskt. Nu är det ett halvdussin avsnitt kvar av den allra sista säsongen, en vemodig känsla. Hur får vi veta när avsnitten kommer att släppas till TV? Kanske kommer en salamander att klättra upp ur mitt handfat och berätta det för mig, om jag offrar en invisibobble.



Inga kommentarer: