fredag 8 mars 2019

Captain Marvel

Vem är Captain Marvel? Vänta, vem är Vers? Det vet hon inte själv, för hennes minnen är borta, men nu är hon soldat i Kree Starforce, en av styrkorna som håller fred i galaxen genom att slå ned uppror och försvara svagare raser mot invaderande livsformer. Kree är teknologiskt högtstående och har stor styrka, disciplin och pliktkänsla. De ser ut som människor men har ljusa irisar och ibland blå hy. Några som inte ser ut som människor men kan göra det om de vill är Skrull, en ras som är Krees motståndare. En bit in i filmen förstår Kree att Skrull är på väg att infiltrera planet C-53 och beger sig dit för att rädda dess invånare.


För alla som gillar militär science fiction är det en fröjd att se Vers träna mot sin mentor Yon-Rogg på den välfungerande Kree-planeten Hala, liksom Vers stenhårda viljestyrka och målmedvetenhet när hon tagits tillfånga på ett Skrull-skepp. Först ta sig loss ur fångenskapen, slå ned alla som står ivägen, leta sig fram till ett skepp för att ta sig därifrån, snabbt, hårt och oförtröttligt. Det går inte helt enligt plan, men när Vers kommer ut från skeppet faller hon mot närmaste planet, vilket råkar vara C-53, vilket råkar vara Jorden år 1995. Rum för litet nostalgi och skämt om dåtidens populärkultur och sköna nittiotalskläder! Och så dyker det upp två unga agenter från S.H.I.E.L.D., Nick Fury och Phil Coulson. Vi är mer än tio år innan Ironman bygger sin dräkt, så vi kommer inte att möta några andra superhjältar på Jorden, men vi kommer att få se några tidiga pusselbitar i helhetsbilden av Avengers.


Vers följer likväl som ett par Skrull-agenter följer samma spår, nämligen efter den som utvecklat en drivkraft för att flyga i ljushastighet. Men väl på plats på Jorden blir Vers vaga drömbilder tydligare, och snart börjar hon känna igen platser och människor. Minnen vaknar i henne och hjälper henne vidare, samtidigt som hon måste vara vaksam, för de hon möter kan när som helst vara en Skrull förklädd till människa. Steg för steg tar sig Vers närmare hemligheterna om ljushastighetsdriften, sig själv och sina starka krafter, men vägen dit bjuder på mycket motstånd och många imponerande actionscener.


Filmen Captain Marvel innehåller, likt de flesta Marvel-filmerna, humor och vänskap och fantastiska stridsscener både i litet och stort format. Det talas en del om Captain Marvels känslosamma mänskliga sida som måste balanseras mot hennes starka Kree-sida, men vad jag verkligen gillar är hur hon till slut inte längre lyder några av de missvisande råden att dämpa den ena eller andra sidan, utan omfamnar sin styrka fullt ut och släpper loss sina krafter och använder dem så som hon ser att de behövs. En av filmens bästa repliker är "Jag behöver inte bevisa något för dig." Vi vet att hon är på väg ut i galaxen för att utföra hjältedåd nu. Låt oss hoppas att hon kommer tillbaka för att hjälpa Avengers och rädda mänskligheten om några veckor!


Inga kommentarer: