lördag 5 december 2015

Thérèse Raquin med Roundabout Theatre NYC

Så mycket stjärnglans finns kring allt med uppsättningen: den spelas på scenen i legendariska discohimlen Studio 54, med skådespelare som Matt Ryan, känd från spelet Assassin's Creed och titelrollen i TV-serien Constantine, Judith Light från Who's The Boss och Ugly Betty, och storstjärnan Keira Knightley i huvudrollen. Men teatersällskapet Roundabout Theatre förlitar sig inte på det, utan spelar en kompakt, mörk, dämpad version av Émile Zolas berättelse.


På scenen finns en vattenspegel som i första scenen står för floden och Thérèses längtan efter att få komma bort från den lilla byn och det utstakade livet med sin faster och kusin. Som föräldralös och uppfostrad av sin enda familj finns ingen annan plan för henne än att gifta sig med sin bortklemade kusin Camille.


De korta stunderna av frihet vid floden försvinner när familjen flyttar till Paris. Scenen förminskas till en trång låda inredd i mörkbrunt trä; familjens nya bostad ovanpå moderns affär. Varje torsdag, medan Thérèse besvärat kurar ihop i ett hörn, kommer några av familjens vänner och spelar domino under prat och gamman. Men Thérèse kan inte delta i vänligheterna när allt hon känner av livet inger henne sådant obehag.


En dag följer en kollega till Camille med hem; Laurent, snygg, fräck och med berättelser som väcker hopp om ett annat slags liv hos Thérèse. Passionen mellan dem är plötslig och stark, och Thérèse lever upp - men är fortfarande fast i sitt inrutade, äckliga liv. Kan de bli av med den motbjudande Camille? Brottet de begår förgiftar deras passion, väggarna i den mörka lägenheten börjar bara kännas ännu trängre och trycket stiger.


Det är en tröstlös historia som regissören Evan Cabnet visar upp. Förhållandet mellan Thérèse och Laurent är intensivt och omöjligt att hejda, men skänker ingendera av dem glädje, inte ens när omständigheterna är på deras sida. Och varför inte? Det vi får är en dyster, välspelad spökhistoria, en pusselbox som sluter sig om en droppe ångest som blänkte till ett tag och sedan försvann.


Matt Ryan ger Laurent den energi som gör att man förstår varför Thérèse dras till honom. Keira Knightley är bra, men inte jättebra, i sin roll; hon växlar mellan sina två lägen hopplöshet och desperat intensitet där hon excellerar, men utan tillräckligt många nyanser i sitt spel. Bäst prestationer görs av "skurkarna" i pjäsen; Judith Light har den återhållna styrka som behövs för att ge Madame Raquin personlighet, speciellt när hon sitter förlamad av ett slaganfall, och Gabriel Ebert gör Camille fånig och omogen utan att han blir en karikatyr. Thérèse Raquin är en otrevlig historia men väl värd att se.

Länk till Roundabout Theatres sida om Thérèse Raquin

Inga kommentarer: