söndag 22 juni 2014

Swamplandia! av Karen Russell

Novellen Ava wrestles the alligator i Karen Russells debutbok St. Lucy's Home for Girls Raised by Wolves utspelade sig på ett långsamt förslummade nöjesfält med alligatorer som attraktion. De två systrarna i berättelsen fascinerade och oroade mig som läsare, och jag är glad att novellen växte ut och blev en hel roman. Yngsta dottern Ava Bigtree får berätta mer för oss om alligatorerna, som familjärt kallas för Seths, och familjens dagliga show med brottning och matning av alligatorerna (levande kycklingar på torsdagar!).

I sin glans dagar lockade Swamplandia! ändå tillräckligt med turister för att de skulle kunna ha show varje dag och gå runt på inkomsterna, men nu håller allt på att försvinna. Det största slaget mot familjen var ett år tidigare när mamman Hilola Bigtree, dog i cancer. Nu finns det inte längre någon som dyker ned bland de nittioåtta Seths och simmar upp oskadd, men vad värre är, familjen har förlorat sin medelpunkt. The Chief tappar kontrollen, farfar Sawtooth blir senil och de tre syskonen hanterar förlusten på olika sätt.

Det kan ses som ett svek när äldste brodern Kiwi lämnar ön och tar jobb på Swamplandia!s största konkurrent, den nyöppnade nöjesparken World of Darkness, men jag hejar ändå på honom och hans planer på att tjäna pengar, gå i skola och plugga vidare, och ändå inte förlora sin familj. Vartannat kapitel som handlar om hans profana äventyr bland de andra ungdomarna i de helvetesliknande (sic!) lokalerna är en stark kontrast till Avas berättelse.

Träsket, ön, Swamplandia! och den påhittade familjehistorian är alla tillräckligt sagolika för att övernaturliga händelser skall kännas möjliga. Mellansystern Osceola, Ossie, har hittat en bok om spiritism på öns övergivna biblioteksbåt. Sökandet efter meddelanden från den döda mamman övergår i något helt annat när hon istället börjar träffa pojkar - döda män, som blir hennes pojkvänner. Det oroar Ava på flera plan när Ossie berättar om hur pojkvännerna tar hennes kropp i besittning, och när hon går ut om nätterna för att komma närmare dem.

Swamplandia! är ännu en av Karen Russells fantastiska möten mellan en magisk värld och en profan verklighet, båda med sina egna löften och hot. Jag måste erkänna att jag tyckte att historien flöt trögt under första halvan av boken, och något som störde mig mot slutet av boken var ett par meningar i stil med "Senare skulle jag minnas detta som..." Från att ha varit på plats med Ava och upplevt allt samtidigt med henne, blir vi plötsligt åhörare till en återberättelse från en säker framtid. Det förtar stämningen tillfälligt, men det är lätt att glömma när man fördjupar sig i berättelsen igen. Det var hela tiden spännande att vara i den fuktiga, svårnavigerade stugan med Ossie och Ava eller i den neonupplysta, artificiella nöjesparken med Kiwi, båda halv-världar mitt mellan dröm och vardag.

Fler böcker av Karen Russell:
St. Lucy's Home for Girls Raised by Wolves
Vampires in the Lemon Grove

Inga kommentarer: