torsdag 12 juni 2014

Oliver Twist med Enskedespelet


Enskedespelet samlar vartannat år stora skaror av frivilliga som syr, reser tält och skådespelar och sjunger fram teaterföreställningar som blir fina familjeupplevelser, både på scenen och i publiken. Det är många barn bland de frivilliga, så det passar bra att sätta upp Oliver Twist. Det kniper i hjärtat när man ser de många barnen i unga åldrar leva sig in och sorgset sjunga om sina mödor som barnhemsbarn. Men det är också så charmigt att man skrattar när de minsta barnen i dräkter med svarta näbbar och fjädrar rusar in på scenen och kraxar "Kra! Kra!" som korpar. De är jättesöta, men bidrar också till stämningen uppflugna på rad i det fina scenbygget.


En del roller spelas i mångdubbel uppsättning, och det fungerar till största delen mycket bra. Minst lyckat är det att ha hela nio stycken Oliver Twist, och låta publiken flytta sympatierna till nästa Oliver mellan varje scen. Riktigt effektivt är det med de fem flickorna som spelar Räven, de tre männen som spelar Fagin och de två ypperligt samspelta som spelar klumpiga Charlotte i tandem.


Det är en hård tid Oliver lever i, och den distanserade domstolen är snabb att döma även små skurkar till hängning. Men när människor dör i pjäsen visas det inte plågsamt utdraget, så de mindre barnen i publiken verkade förstå men inte bli för skrämda. Det verkligt otäcka är ändå när barngängen blir hotfulla, och i grupp flockas mot Oliver för att tvinga honom tillbaka till gänget, när han äntligen hamnat hos en vänlig familj. Grupptryck, påtvingade lojaliteter och ett behov att härska driver människorna att bete sig illa. Men det finns också människor som hjälper andra även under knappa omständigheter. Det lilla barnet på platsen intill mig kommenterade fundersamt: "Hon är snäll mot Oliver..." "De är snälla mot Oliver..." under pjäsens gång. Och till sist får Oliver och pjäsen ett lyckligt slut, och det goda i människan triumferar - hjälpsamhet, samarbete, visioner och en fin gemensam sång.

Länk till Enskedespelets sida om Oliver Twist

Foto: Anders Mattsson

Inga kommentarer: