tisdag 25 februari 2014

The Emperor's Children av Claire Messud

De är inte alla givna en rosenbeströdd väg mot lyckan, kejsarens barn i New Yorks intellektuella cirklar. Danielle, Marina och Julius är vänner sedan college, men nu i trettioårsåldern är deras liv och karriärer inte riktigt så etablerade som de hade drömt om. Julius skriver bokrecensioner men måste försörja sig på tillfälliga jobb, Danielle behöver hitta intressanta historier för sina dokumentärfilmer, Marina har inte skrivit en rad på boken hon fick förskott på för flera år sedan. När boken börjar är de alla singlar, men en efter en inleder de förhållanden som förändrar deras liv ytterligare.

Över dem alla faller skuggan av Kejsaren, Marinas far Murray Thwaite. Sedan 1960-talet är han skribent, samhällets samvete och ständigt strävande efter Sanning, såväl i politiken som i privatlivet. Boken växlar fokus mellan de nämnda personerna och dessutom Marinas nittonårige kusin Frederic, som kommer till storstaden för att söka insikt och sanning i sin berömde morbrors skugga.

In i handlingen kommer Ludovic Seeley, en ambitiös australiensare med målet att starta en tidskrift och en revolution. Han drivs av en hatkärlek till Murray Thwaite; som så många i historien vill han så gärna göra uppror mot auktoriteten att varken han eller Thwaite märker hur lika varandra de är.

Det kan låta som att boken handlar om en priviligerad grupp människor vars bekymmer man som läsare inte kan relatera till. Men Claire Messud är en så utmärkt kännare och beskrivare av människors psyken; av vad som kan motivera eller krossa förhoppningar, att jag helt försjunker i livssituationen för var och en i tur och ordning. Berättelsen rör sig framåt i en vågrörelse ur de olika personernas synvinklar, och till synes små händelser i den enas liv påverkar någon annan mycket mer. Den krävande kampen efter Sanning som man måste kämpa för genom en dans i rampljuset framstår som både futil och värd att genomföra.

The Emperor's Children är en pärla till bok, lättläst men djup och tänkvärd. Jag är glad över att ha fått upptäcka en så begåvad författare som Claire Messud.


Fler böcker av Claire Messud:
The Last Life
The Hunters 
The Woman Upstairs

4 kommentarer:

Lisa sa...

Låter som en bok för mig Jenny!

Jenny B sa...

Det tror jag absolut!

Hermia Says sa...

Tack för att du fått mig in på Messud-spåret!! Är strax klar med The Emperor.. (som jag tycker mycket om, särskilt författarens förmåga att kombinera djup o yta och så är det en bra historia ju!) och har lånat på mig både The Woman Upstairs och The last life (fast just den på svenska).

Är också glad över att du liksom jag gillade The Grand Budapest Hotel! :)

Jenny B sa...

Det var jätteroligt att höra! När jag tänker tillbaka på The Emperor... så minns jag hur det kändes att leva med huvudpersonerna och oroa mig för deras liv tillsammans med dem. Minnesvärd bok.