måndag 10 juni 2013

Ha'penny av Jo Walton

Precis som med den förra boken i Jo Waltons serie Small Change invaggas man först i tron att man läser en småputtrig engelsk landsbygdsdeckare. Femtiotalsmiljön, de artiga huvudpersonerna och Waltons precisa och tidsenliga språk kan få en läsare att tro att boken kommer att presentera en kriminalgåta som kommer att lösas prydligt och glömmas bort med en kopp te när de sista sidorna har nåtts. I själva verket är Ha'penny raka motsatsen till det.

Under den belevade ytan sipprar homofobi, judehat och en paranoia som driver Storbritannien mot att bli alltmer diktatoriskt styrt. Dessa underströmmars existens är i och för sig ett historiskt faktum, men i Ha'pennys alternativa historieskrivning är de lätt uppförstorade och ännu mycket mer hotfulla då Tyskland faktiskt har vunnit andra världskriget och styr större delen av kontinenten, och Herr Hitler är en bundsförvant till England. Liksom i Farthing innehas huvudrollen i vartannat kapitel av polisinspektör Carmichael, i vartannat av en kvinna ur societeten, i det här fallet av Viola Lark som kommer från en syskonskara lik de verkliga Mitford-systrarna.

Sprängdådet som startar bokens handling är oblodigt och neutralt beskrivet, och polisutredningen som följer sker metodiskt och mestadels stillsamt. Det är inte blodiga brottsplatsbeskrivningar och actionfyllda mördarjakter som skapar den skrämmande atmosfären, utan att dådet, och ett eventuellt nytt dåd, skulle kunna ha konsekvenser för demokratins vara och icke-vara i Storbritannien och möjligen i hela världen.

För oss läsare som vet hur världen faktiskt ordnade sig efter andra världskriget är det skrämmande att se hur några människors insatser och några annorlunda beslut har skapat en helt annan värld i Jo Waltons penna. Därför känns konspirationerna i Farthing och Ha'penny ännu viktigare: Kan den bomben göra världen kvitt en ondskefull diktator? Kan det dådet skapa förutsättningar för bättre krafter att ta över, eller för dem med makt att skapa ännu strängare lagar?

Vad jag sade om en stillsam polisutredning stämmer inte helt. Under de sista sidorna höjs spänningen rejält, och jag läser med andan i halsen för att se hur det går. Dramat får sin upplösning i boken, men jag måste läsa vidare om detta alternativa England i nästa bok, Half a Crown.

Fler böcker av Jo Walton:
Farthing
Tooth and Claw
Among Others 

Inga kommentarer: