tisdag 12 mars 2013

The Quantum Thief av Hannu Rajaniemi

I Dilemma-fängelset möter fångarna en fiende, ibland sig själv i en annan upplaga, och beroende på om de väljer att skjuta eller inte blir de belönade eller straffade. Jean le Flambeur står framför en warmind med hundratals ögon på vajande stjälkar och funderar på om han skall skjuta, skjutas eller samarbeta. Detta är vad som händer på bokens första sidor, och det blir aldrig mindre komplicerat än så i Hannu Rajaniemis The Quantum Thief.

Tjogtals kryptiska begrepp, ting och varelser myllrar över boksidorna. Det tänkande skeppet Perhonen och dess pilot Mieli från Oorts kometmoln tar Jean till Mars, till staden Oubliette med sina annorlunda men strängt åtlydda traditioner: tzaddikim som upprätthåller lagen, gevulot som är en privat sfär att öppna eller stänga för främlingar, personer som "dör" och arbetar oavlönat som Quiet i några år innan de återföds som den de var innan. För att inte tala om alla mystiska maktspelare som konspirerar mot varandra: zoku, Sobornost, pellegrini och ytterligare flera. Jag måste erkänna att jag har svårt att hålla isär vem som är lierad med vem.

Jag gillar att Rajaniemi har skapat en så avancerad värld, utvecklad långt bortom det vi har idag. Ingen använder smartphones eller plattor för att söka, spara eller utbyta information, allt är inbyggt i sinnena: ögonblick kan lagras för senare uppspelning och analys, data kan hämtas med en 'blinkning, vid en kontakt kan du välja hur mycket du vill avslöja för den andre och om du vill att hen efteråt skall glömma att ni ens träffades.

Men det gör det litet svårt att förstå till vilken spektakulär kupp som den fritagne mästertjuven Jean le Flambeur skall användas. Minnen, personligheter, kroppar och information tycks kunna laddas upp och ned, modifieras och dupliceras, och verkligheten tycks existera i flera lager.

Efter hand börjar jag lära mig vad de flesta av uttrycken innebär, men att sidorna är fulla av påhittade uttryck och sedvänjor slutar aldrig riktigt att störa mig i läsningen. Det allvarligaste problemet med boken är dock de tunna karaktärerna. Eftersom största delen av handlingen består i rasande jakter från det ena äventyret till det andra märks det inte av förrän i slutet av boken, när några av personerna agerar efter sitt hjärta eller efter vad de tycker är moraliskt rätt. Det hjälper storyn vidare, men är inte i linje med vad som utspelat sig tidigare, så det klingar falskt.

Korta mellankapitel ger intressanta inblickar i några livsöden i Oubliette, och epilogen ritar upp det stora ramverket för berättelsen och för vad som kan hända härnäst. Det är intressanta stilistiska grepp, men det gör mig ändå inte tillräckligt nyfiken för att orka ge mig på nästa bok, The Fractal Prince.

Inga kommentarer: