lördag 1 juli 2017

The Dark Forest av Cixin Liu

The Dark Forest har mer av samma som sin föregångare, The Three-Body Problem. Tyvärr är "samma" i det här fallet skissartade karaktärer, detaljerade vetenskapliga förklaringar som inte verkar hålla för en genomlysning men inte är värda att bena ut, långa utläggningar om hur situationer skall tolkas av plötsligt uppdykande auktoritetspersoner, oförklarliga pendlingar i världsläget med lös bäring i handlingen, mindre intelligenta beslut på överstatlig nivå, och en handling som inte är tillräckligt intressant eller konsistent för att motivera ett omfång på över femhundra sidor.

Förutsättningarna för att skapa en spännande berättelse är ändå goda. Hela jordens befolkning vet nu säkert att Trisolanerna kommer att anlända för att ockupera Jorden om fyrahundra år. Vi måste försvara oss! Men där finns några hinder som msn måste arbeta runt. Det första är att Trisolanerna skickat en elvadimensionell mackapär (ja, faktiskt flera stycken sophoner, som de heter) som stoppar forskningen från att komma längre än den redan är idag. Det andra är att Trisolanerna via dessa sophoner kan läsa precis allt som sägs och skrivs av jordborna, och alltså veta vad som planeras och själva planera sina motdrag.

Via FN sätter världen då sitt hopp till fyra utvalda män, Wallfacers, som får alla resurser de kan önska sig för att komma på en räddning för människosläktet. Då de bör hålla sina planer hemliga för att Trisolaner inte skall kunna utröna dem, får de heller inte ifrågasättas. Det är ett mysterium varför dessa fyra valdes ut; varför just dessa, och varför bara fyra? Kanske är det Cixin Lius uppväxt i ett totalitärt samhälle som får honom att välja en sådan enögd riktning på sin berättelse, istället för att låta hundratusentals frivilliga frifräsare starta egna hemliga projekt över hela planeten. Eller jo, boken lyfter faktiskt fram just en sådan person som genom att agera målmedvetet i skymundan ändrar historiens gång. Där de olika Wallfacers tankegångar är komplicerade och storstilat förvirrande, får denne man verkligen saker gjorda. Kanske är det faktiskt en försiktig rad av kritik mot stora, auktoritära stater med påtvingade lösningar? Vi kan ju också komma ihåg att Cixin Liu indirekt låter den grymma Kulturrevolutionen vara anledningen till att mänskligheten är på väg att ledas till sin död.

Ett annat mysterium är exakt vilken forskning sophonerna hämmar och hur det går till. Det nämns ibland att fysiken inte kommer längre än en viss gräns, men samtidigt lyckas mänskligheten utveckla kryoteknik så att människor kan frysas ned och väckas tvåhundra år senare, botade från eventuella dödliga sjukdomar därtill. När några av huvudpersonerna väl vaknar upp tvåhundra år senare, finns flygande bilar och andra teknikunder som underlättar livet, vilket tydligen gick bra att utveckla.

Även i denna boken gör handlingen avstickare till olika sidohistorier, något som skulle kunna ge en bredare bild av världen men bara blir återvändsgränder och slöseri med tid. Det mest irriterande är när en av bokens huvudpersoner, Wallfacer Luo Ji, under många sidor av pinsam och plågsam läsning skapar sin drömkvinna och sedan får henne till skänks i verkligheten, en vacker ung kvinna med storögd, oskuldsfull kärlek till världens skönhet. Det är pinsamt och till största delen irrelevant för handlingen.

Men faktiskt rycker boken upp sig på det allra sista tiotalet sidor och börjar bli intressant, trots en del rentutsagt idiotiska beslut fattade på lösa antaganden, och obegripliga vändningar i världsopinionen. Tänk om Cixin Liu kortat ned sin bok med trehundra sidor och fokuserat på det här istället! Låt oss hoppas att den tredje delen, Death's End, är lika spännande, även om det ännu digrare omfånget verkar avskräckande.

Fler böcker av Cixin Liu:
The Three-Body Problem
Death's End

Inga kommentarer: