söndag 22 februari 2015

Oscarsgalan 2015


Min uppfattning om (förra) årets nominerade filmer är att de till största delen handlar om kämpande män, omgivna av andra män. När jag jämför med andra års nomineringar finns där fler filmer med lika starka mans- som kvinnoroller och ett gott växelspel mellan dem. Så konstigt det kan bli. Jag tycker ändå att de filmer jag har sett är värdiga sina nomineringar - med den stora brasklappen att jag inte har sett American Sniper. Förvisso verkar handlingen riktigt intressant, men alla filmer jag har sett regisserade av Clint Eastwood är så erbarmligt tråkiga. Däremot är jag litet ledsen över att jag inte hunnit se Foxcatcher, och hoppas ta igen det snart.


Här följer mina tankar och önskningar kring nomineringarna. Medan man väntar på Oscarsjuryns resultat kan man göra de här fantastiskt roliga quizzerna i The Guardian.

Bästa manliga biroll

Robert Duvall i The Judge
Mark Ruffalo i Foxcatcher
J K Simmons i Whiplash - vinnare - VÄLFÖRTJÄNT!!!
Ethan Hawke i Boyhood
Edward Norton i Birdman

Jag tyckte att Ethan Hawke var en viktig pelare i Boyhood, men såväl Edward Norton och J K Simmons var extraordinära i sina respektive filmer. Jag hejar på den grymme J K Simmons.

Bästa kvinnliga biroll

Patricia Arquette i Boyhood- vinnare - bra! 
Laura Dern i Wild
Keira Knightley i The Imitation Game
Emma Stone i Birdman
Meryl Streep i Into the Woods

Varken Emma Stone eller Keira Knightley var dåliga, men jag ser inte deras roller som speciellt krävande. Patricia Arquette hade en mycket viktig roll att hålla samman familjen och berättelsen i Boyhood. Men störst intryck gjorde Laura Dern i alla glimtar av glädje, skräck, smärta och djup sorg.

Bästa manliga huvudroll

Steve Carell i Foxcatcher
Bradley Cooper i American Sniper
Eddie Redmayne i The Theory of Everything - vinnare
Michael Keaton i Birdman
Benedict Cumberbatch i The Imitation Game

Jag hade gärna velat se såväl Steve Carell som Bradley Cooper, och tror säkert att båda gjorde goda insatser. Detsamma gäller för Eddie Redmayne och Benedict Cumberbatch, men för allra bäst, balanserande på gränsen till galenskap, håller jag Michael Keaton. Men varför nominerades inte Jake Gyllenhaal för Nightcrawler?

Bästa kvinnliga huvudroll

Marion Cotillard i Två dagar, en natt
Felicity Jones i The Theory of Everything
Julianne Moore i Still Alice - vinnare
Rosamund Pike i Gone Girl
Reese Witherspoon i Wild

Här finns två som sticker ut: både Wild och Två dagar, en natt. Båda har en handling som låter enahanda men visar sig ha många nyanser, och båda har en kvinnlig huvudroll i bilden så gott som hela tiden. Såväl Reese Witherspoon som Marion Cotillard bär sitt ansvar felfritt, och helst önskar jag att båda två finge priset.

Bästa originalmanus

Birdman- vinnare
Boyhood
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Nightcrawler

Det fanns så många ingredienser som gjorde Nightcrawler bra - fotot, ljudet, skådespelarna - men manuset var den enda nominering den fick. Borde den vinna som kompensation? Kanske det, men de andra filmerna är också värdiga.

Bästa manus efter förlaga

American Sniper
The Imitation Game- vinnare - SKANDAL!!!
Inherent Vice
The Theory of Everything
Whiplash

Om den verklighetsförvanskande The Imitation Game vinner blir jag ARG! Jag håller hårt på Whiplash, som är en tight historia om benhård ambition. Den borde också få pris för bästa klipp.

Bästa film

American Sniper
Birdman- vinnare - GRATTIS!
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash

Än en gång, om den överdramatiserade The Imitation Game vinner blir jag arg, för Alan Turings historia är för viktig för att fuskas bort så där. Nästan samma resonemang gäller för The Theory of Everything - mer vetenskap, mindre känslor! The Grand Budapest Hotel är fin men inte så djuplodande som många ville säga när den kom. Boyhood föll jag inte heller för så hårt som många andra, även om jag älskar de höga ambitionerna med filmen. Jag håller på Birdman eller Whiplash.

2 kommentarer:

Hermia sa...

Jag har sett några av årets nominerade filmer av dem håller jag Boyhood o Birdman högst, men jag tyckte my om Wes Andersons också.. Tror på Keaton, Stone och Norton i rollpriserna. Fick för mig att Fiennes är nominerad men det stämmer ju inte inser jag. Tänker på det du skriver om männens filmer - jag har (tyvärr) inte sett ngn med de som nomineratsttill bästa kvinnliga huvudroll, lite typiskt så. Önskar jag skulle klara av att hålla mig vaken i natt, men med jobb som väntar imorgon känns det inte som en särskilt god idé att ens försöka.. Let the best film win :)

Jenny B sa...

Jag har läst kommentarer från andra som önskat att Ralph Fiennes skulle nominerats. Bara nomineringen är ju ett erkännande!

Med facit i hand är jag glad över alla priser till Birdman och Whiplash (inkl. de tekniska priserna) och MÄKTA IRRITERAD över priset för manuset till The Imitation Game!