tisdag 5 augusti 2008

Martha Quest av Doris Lessing


Hur skall jag börja beskriva en så fantastiskt bra bok som den här? Det känns som att språket är enkelt och lättläst, men ändå beskriver Lessing så väl en intelligent tonårsflickas många känslor; intensiva, subtila, ambivalenta, inför att växa upp och hitta sin plats i världen.

Det är så lätt att känna igen sig i Marthas önskan att läsa om nya idéer, lämna sin lilla småstad, slippa förväntningarna på att bli en farmarfru, flytta till en stor stad och träffa intressanta människor. Och samtidigt beskrivs situationer jag aldrig varit i närheten av att uppleva: att bo på en afrikansk farm, att ha svarta betjänter, att fundera över sin egen ställning gentemot underbetalda svarta anställda.

Martha flyttar verkligen till den närmaste staden, får ett jobb som skrivmaskinsflicka och träffar andra ungdomar som hon går ut med varje kväll. Vi får en inblick i livet som Mary lämnade när hon gifte sig med Dick Turner i Lessings debutbok The Grass is Singing. Martha är glad över att komma ifrån de ständiga grälen med sin mamma, och få pröva livet på egen hand. Marthas självbild får sig också välbehövliga törnar, och hon får anledning att tänka igenom sina ideologiska ställningstaganden.

Mina ord räcker inte till för att förklara hur bra den här boken är; allt jag skriver verkar torftigt efter Doris Lessings språk. Jag kan inte nog rekommendera Martha Quest, och jag ser fram emot att läsa mer om hennes liv i bokserien Children of Violence.

Fler böcker av Doris Lessing:

10 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Å, så herlig å lese en så entusiastisk og glad omtale! Jeg gleder meg til å lese denne boka :)

Jenny B sa...

Ja, den här boken är verkligen läsvärd! Jag hoppas att många får lust att läsa den.

Hermia Says sa...

Det är verkligen inspirerande att läsa det du skriver! Nu står både Martha och Beatles och väntar på att bli lästa, någon gång snart.

Jenny B sa...

Tack, Hermia, jag blir jätteglad att höra det! Idag köpte jag nästa del i serien, A Proper Marriage. :)

Bokomaten.. sa...

Wow! Har hört mycket gott om Martha-serien genom min mamma som läste den när jag var liten, men nu blev jag verkligen sugen efter en sådan total upphöjning. Läst en del annat va Lessing jag gillat, men inte kommit mig för att ta mig an Martha. Synd semestern är slut nu.....

Jenny B sa...

Vad bra att du blev intresserad, Bokomaten! Jag önskar mig också en längre semester med mer tid till att läsa. Men jag skall försöka hinna med de nästa fyra böckerna i år ändå.

Anonym sa...

Ja, tänk ett par veckors semester enkom för att läsa... Med butler som generöst kokar te, tappar upp bad och ställer fram chokladen...

Jenny B sa...

Mmm, underbart!

Hermia Says sa...

Nu är jag halvvägs genom Martha: det är verkligen stor litteratur! Men som du skriver ändå på något sätt enkelt. Martha håller som bäst på att lära sig stenografera m m och lever vilt uteliv. Utan din text om boken hade jag inte hittat till den, i alla fall inte nu!

Jenny B sa...

Har du redan kommit så långt? Jag är jätteglad att du gillar boken så mycket!