onsdag 20 augusti 2008

Expired av Cecilia Miniucchi

Claire, spelad av Samantha Morton, är blyg och snäll. Hon har ett oskyldigt utseende som får mig att hoppas att ingen är elak mot henne. Hon har ett jobb som får många att vilja vara elaka mot henne: hon är parkeringsvakt. Men hon är så otroligt snäll och förstående att hon hellre låter udda vara jämnt och efterskänker folk deras parkeringsböter.

En så godhjärtad parkeringsvakt som Claire råkar sällan i bråk. Hennes raka motsats är kollegan Jay (Jason Patric). Han delar ut böteslappar med sadistisk glädje, och startar gärna bråk med dem som protesterar. Han är lika aggressiv privat som i tjänsten, och till och med Claires vänliga småprat triggar hans ilska. Minsta lilla "OK" är han genast beredd att ta som kritik, och kritik är heller inget han drar sig för att lassa på lilla Claire.

Det sägs att motsatser dras till varandra, många säger att kärleken övervinner allt. Den här filmen berättar något helt annat. Har man aldrig haft ett förhållande är det svårt att inse att det lilla man är skit. Även om Claire är så försynt att det nästan är irriterande, är karln hon råkat på ett riktigt praktarsle i en helt annan division.

Med hjärtat i halsgropen skrattar man ofta åt de dråpliga situationerna i Expired. En pärla i historien är Ileanna Douglas som Claires granne och vän. Det är ändå skönt att se att motgångar och sorger inte tar kål på Claires försiktiga optimism. Hon kanske inte har något innehållsrikt liv, men hon har sin stillsamma livsglädje.

4 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Oh, inte sett den här filmen, helt missat faktiskt. Gillar Smantha Morton dock och Jason Patrick var jag lite småkär i som liten när han var med i vampyrkultklassikern "The Lost Boys".:) Ha en skön helg!

Jenny B sa...

Tack så mycket! Jaha, du kände till Samantha Morton? Om du redan känner till dem båda är det nog extra intressant att se filmen. Det kan nog vara svårt att vara kär i Jason Patrick efter att ha sett den... eller så kan man bli imponerad av hur bra han är på att spela ett själviskt kräk!

Bokomaten.. sa...

Mm.. Morton har gjort mycket brittisk film (och anglofil som man är...), lite Austenfilmatiseringar och var bl a med i senaste Elisabeth -the golden age också. Hon kan spela ganska tasig och sliten också faktiskt trots sitt snälla utseende.

Jenny B sa...

Aha! Ja, jag tror säkert att hon kan spela trasig.