torsdag 14 september 2023

Körkarlen på Strindbergs Intima Teater

En ärlig handling med gott uppsått kan slå fel. Den lilla slumsystern, den stackars lilla slumsystern Edit som ligger på sin dödsbädd, kallar till sig Vera Holm och ber om förlåtelse för att hon bad henne ta tillbaka sin försupne och elake make David Holm. David Holm, som var den förste gästen på slumstationen som frälsningssoldaterna öppnat, och som syster Edit bett för hela året och hoppats att han skall räta upp sitt liv och bli en god människa.

Men David Holm har värjt sig på alla vis mot försöken att leda honom rätt, och återförenad med sin familj plågar han dem grymt. Under åren som suput har han också lett sin yngre bror till spriten, och när han då såg vad han hade gjort var han nära att vända in på den rätta vägen. Så det finns sätt att nå den som verkar vara bortom hjälp. Detsamma hände Georg, supkamraten som själv haft tillfälle att se och betänka vad han lurade in David Holm i, och dessutom hur många andra människor som hamnat i sorgliga omständigheter av andras svek eller egen förskyllan. Det var ju Georg som dog allra sist på nyårsnatten och blev Dödens körkarl, som under hela året nu har fått se de eländiga och ofullbordade liv som människorna lever. 


Skådespelarna Lena Carlsson och Folke Regen glider sömlöst mellan rollerna, och spelar just så innerligt som Selma Lagerlöfs berättelse tarvar. På scenen finns också en kör av fyra kvinnor, frälsningssoldater som många likt David Holm viftar bort men med en ärlig kärlek till människorna de möter. Det är rörande när de mjukt sjunger det kända omkvädet "var glad, var glad" för den döende syster Edit.

Vi ser misslyckanden, svek och förlåtelse på det lilla och det stora planet. Syster Edit förstår att hennes omsorg om David Holm var ett fåfängt och faktiskt egoistiskt hopp som skadade hans familj - en lärdom att dra att god vilja inte löser allt utan faktiskt kan förstöra om den är ogenomtänkt. Å andra sidan ser vi med körkarlen Georgs ögon hur många de här förfelade liven är, alltför många för att en enda skall mäkta med att hjälpa dem alla. Men kanske är det ändå bra att försöka att någon eller några av dem. Har man tur hittar man rätt ord eller syn för att nå fram till dem.



1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

sett den gamla svartvita filmatiseringen