torsdag 29 juni 2023

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Vi börjar där man ska, med ONDA NAZISTER, mitt under de sista dagarna under andra världskriget. Nazisterna försöker fly till Berlin med ett helt tågsätt proppfullt av stulna konstskatter från hela den kända historien. Vår man Indiana Jones och hans sidekick Basil Shaw är där för att försöka stoppa dem eller åtminstone stoppa på sig själva någon av de allra mest värdefulla artefakterna. De allra flesta av de tyska soldaterna är lika pricksäkra som stormtroopers och de måste dessutom höja högerarmen när de möter en officer, så snart har Indy och Baz skakat av sig dem alla förutom den allra mest enträgne artefakt-sökaren. Fighten ovanpå det framrusande tåget är mycket spännande, men uh, gång på gång är Indy så nära att skrapa huvudet riktigt otäckt!


Cirka tjugofem år senare ser vi Indiana Jones igen, och hyggligt nog som en motvikt till hans släta, photoshoppade ansikte i de första scenerna så skymtar vi nu hans gamla, halvnakna, rynkiga kropp, den som ändå kommer att kicka igång och ge sig ut på äventyr strax. För även om han själv säger att han är gammal och stel så märks det inte när jakten startar. Nu är det dock Indy själv som jagas, tillsammans med Baz' dotter Helena som plockat upp sin fars fixering vid den där speciella artefakten. De som är ute efter den och dem är fortfarande krassa nazister, och det utmynnar i underhållande förföljelsescener i 1969 års New York. Och så vidare till Marocko, för nya tricks och originella biljakter... och vidare i den europeiska historien.


Det är kul när Indy anlitar gamla vänner för hjälp - gamla, likt han själv, men pålitliga och kompetenta. De mångkunniga Indy och Helena kan också blixtsnabbt se ledtrådar och lösa historiska gåtor, och skynda sig iväg mot nya ledtrådar i gamla spännande miljöer - med onda nazister hack i häl. Skurkarna här är lagom elaka för att inte bli karikatyrer, i synnerhet Mads Mikkelsen som den kallhamrade Dr. Voller.


Vad brukar vi mer stöta på i Indiana Jones-filmer? Uråldriga tempel som rasar när man drar ut en sten, och kunskap som är så stor att människohjärnan inte kan hantera den. Den här filmen följer inte mallen helt men är helt klart en Indiana Jones-film, och därtill en av de bättre!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Då ska jag se den! /Christer

Jenny B sa...

Kul att höra! :)