tisdag 20 augusti 2019

Lars Tunbjörk på Borås Konstmuseum

Lars Tunbjörk föddes i Borås och började sin bana som fotograf på Borås Tidning redan som femtonåring. Genom åren blev hans bilder av vardagsliv uppmärksammade och uppskattade: inte de uppställda och vackra scenerna utan mellanrummen och ögonblicken där koncentrationen släpper. Konstmuseerna i Borås presenterar ofta sammanställningar av hans fotosviter, nu senast i ett specialinrättat projektrum i Borås Konstmuseum. Lars Tunbjörks Stiftelse ställer där fram tavlor, böcker och digitaliserat material som man förfogar över.


År 1989 reste Tunbjörk till det tvåhundraårsjubilerande Frankrike för att fånga stämningar och ögonblick under förberedelsen. Det blev en bok med foton, och flera av dem är hängda i projektrummet. Vi ser många människor som sköter sina vardagssysslor medan jubileumsarrangemangen drar till sig en sekunds uppmärksamhet eller ingen uppmärksamhet alls.



På väggen mittemot hänger foton från ett barnhem i Rumänien som Tunbjörk besökte. Det finns inga människor på bilderna, utan det vi ser är rummen där barnen bor och som de har satt sin prägel på med några få ägodelar och väggmålningar. Barnhemmet ser rent, ändamålsenligt och välskött ut i de få bilderna vi ser, och förhoppningsvis mådde barnen bra där.

Länk till Borås Konstmuseums sida om Lars Tunbjörk



Inga kommentarer: