torsdag 6 december 2018

Happy!

Ah, juletider, när vi samlas för att sjunga och ha roligt tillsammans, och ge bort de finaste presenterna vi kan komma på till de som är viktigast i våra liv! Ibland är magin så stark att gosedjur får liv och drar med oss ut på spännande äventyr! Ja, allt detta händer i Happy! men under så extremt grymma former att resultatet inte är något för tittare med svagt hjärta.


För övrigt öppnar vår huvudperson Nick Sax med en hjärtattack, men det stoppar honom inte från att snubbla vidare genom grova slagsmål och rena mordförsök. Han kommer precis i tid för att rädda en prostituerad från en ovanligt vriden och mordisk torsk, vilket övergår i en planerad mordorgie medelst knattrande skottlossning. Det är bara början på hans blodiga korståg allt djupare in i en maffia som lem för lem visar sig vara mer perverterad än man kunde ana vid första mötet med deras sadistiske hovtorterare Smoothie.


Där finns också ett inslag av det hemskaste man kan tänka sig; grymhet mot barn. En liten flicka försvinner från sin mamma under en show med barnidolen Sonny Shine, och kidnappas av en riktigt otäck jultomte. Men hoppet är inte ute; hennes gosedjur Happy lyckas flyga iväg för att hämta någon som kan rädda henne! Om han nu bara kan övertyga Nick Sax om att den lilla flygande blå enhörningen som pratar med honom inte är en hallucination, utan talar sanning.


Det är osannolikt hur många smällar och öppet blödande sår Nick Sax tål när han dundrar fram och avpolletterar skurkar medan blodet skvätter och kroppsdelar flyger. Osannolikt - men fantastiskt underhållande! TV-serien Happy! hittar en bra balans med grymheter som är trovärdiga men placerade i en värld som är uppskruvad till galenskap. Är inte allt hallucinationer i Nick Sax New York? Ingen scen eller miljö är riktigt normal. Är det inte blekblått ljus från obduktionssalar vi ser är det ett annat sorts kallt gult ljus hemma hos familjer som är beredda att sticka kniven i dig i nästa ögonblick. I den mörka natten lyser det från de mångfärgade lamporna på tomtens rock, men i hans ögon glimmar galenskap.


TV-serien Happy! bygger på fyra seriealbum och har blivit åtta intensiva avsnitt som jag längtade efter att se varje dag, även om jag inte mäktade med mer än ett om dagen. Och det kommer mer! Det kommer att bli en säsong till, och jag ser fram emot ännu fler sjuka fantasier och underhållningsvåld i övermått.


Inga kommentarer: