måndag 12 februari 2018

Feed av Mira Grant

Vi lyckades hitta boten mot cancer OCH mot förkylning! Men tyvärr råkade mänskligheten skapa ett virus som gör sin bärare till zombie. Mira Grant förlägger dessa initiala händelser till vår närtid, men huvudhandlingen utspelar sig år 2040. Då har jordens befolkning levt med zombieepidemin i tjugo år, begränsat dess utbredning och skapat procedurer och tekniker för att hålla sig säkra från smittan - någorlunda säkra i alla fall. Dörrar med karantänsfunktion och engångskit för att testa för smittan är numera standard, och jag uppskattar att författaren låter det ständiga kontrollerandet genomsyra berättelsen, och inte låter det hundrade blodprovet vara underförstått och hoppar över det.

Berättare är Georgia Mason, en ung bloggare i Kalifornien. Bloggare är de nya världsstjärnorna, och de delas in i grupper om tre: Newsie, de som likt Georgia rapporterar fakta; Irwin, våghalsiga typer som Georgias bror Shaun som ger sig in i händelsernas centrum; och Fictionals, som förmedlar känslor kring vad som händer medelst poesi och fiktion. De hårt sammansvetsade syskonen samarbetar med en Fictional med smeknamnet Buffy, och är hyfsat populära som nyhetsförmedlare.

Vilken drömchans då att bli tillfrågade att följa med en av kandidaterna till presidentposten på hans valturné! Att resa runt i ett zombiebestrött USA är förstås inte ofarligt, och än värre blir det när kampanjen verkar utsättas för sabotage. Bloggtrion är redan skickliga på att hitta sanningen via internet-spår och de många små kameror de sprider kring sig, så kanske kan de hitta orsaken till de alltmer brutala zombieattackerna?

Det kan verka ironiskt att jag, från min egen blogg, håller mig skeptisk till bokens idé om att bloggarna klev fram som sanningens härförare när vanliga media inte rapporterade nöjaktigt om zombiesmittans initiala utbredning. Visst kan en person med hundra dolda kameror och ständigt strömmande bild och kommentarer förmedla en stor mängd information, men påståendet att media var enögda för att tro på och publicera sanningen om den nya smittan, och därför spelade ut sin roll, gör mig beklämd. God journalistik med grundligt gjorda reportage och analyser som bygger på kunskaper om samtidshistorien och samhället kan inte ersättas av "allt på en gång"-bloggposter - det skulle leda till en förflackning av kunskapsnivåer och tankearbete speciellt hos dem som redan lider brist på det och låter sina känslor rycka sig än hit, än dit.

Feed är spännande och snabbläst skriven, om än litet pratig, vilket inte hör till de egenskaper jag värderar högt hos en bok. Men temat är intressant, liksom föreställningen hur ett samhälle kan se ut om det inte totalt kollapsar av en zombieepidemi utan lyckas låsa in sig och kämpa vidare.

Fler böcker av Mira Grant:
Deadline
Blackout
 
Parasite

Inga kommentarer: