tisdag 31 oktober 2017

The Embedding av Ian Watson

På institutet där Chris Sole arbetar rehabiliteras barn med hjärnskador medelst kirurgi och terapi. Men i tre försöksrum undangömda längre in i byggnaden sker en annan sorts forskning. Där har barn utan hjärnskador fått växa upp i omgivningar manipulerade för att deras hjärnor skall uppfatta verkligheten annorlunda och så formas till något nytt. I Soles rum är det språket som är förvrängt på ett sätt som skall trigga barnen att tänka och tala rekursivt.

Pierre, en tidigare kollega till Sole och hans fru, befinner sig i Brasilien där han upptäckt en indianstam som verkar tala rekursivt under inverkan av en lokalt tillverkad drog. Med möda försöker Pierre vinna folkets förtroende och få ta del av riterna och undersöka språket. Det är en kamp mot tiden då en gigantisk dammbyggnation är på väg att lägga deras del av Amazonas under vatten, och alltså utplåna samhället och trädet från vilket de får sin drog.

Ian Watson skrev sin bok The Embedding år 1973, och tidsandan genomsyrar prosan. Bifigurer i handlingen är ingenjören som leder dammbygget, vilken jagas av skuldkänslor från sin tid i Vietnam, och en grupp inhemska gerillakrigare som vill spränga dammen. Dessa sidospår hade kunnat ge tyngd och kontrast åt de mer abstrakta lingvistiska partierna, men blir mer distraktioner och desto mer irriterande som de är tyngda av en stereotyp blick på kvinnor, "Negros" och "half-castes".

Vad värre är, kapitlen om det nya sortens språk och hur det skall förändra hjärnan och till och med världen är varken nog utförliga eller spännande för att hålla uppe intresset för huvudhandlingen. Det mytiska språket beskrivs inte tillräckligt väl för att man skall kunna göra sig en bild av det, än mindre hur eller varför det skulle kunna påverka den talande och hens omvärld. Det gör det till ett ännu större övergrepp att se hur en grupp vetenskapsmän låst in tolv barn utan normal mänsklig kontakt för närmast godtyckliga experiment.

Det råkar slumpa sig så att det dyker upp en tredje part med en fascination för språk och hur det kan forma om världen: en ras av utomjordingar med en kosmologiskt driven mission att samla in universums mest disparata språk. Där får berättelsen vingar i några kapitel! Men tyvärr inte så länge att det överväger de många klumpigare kapitlen.

The Embedding var Ian Watsons debutbok och fick en hel del beröm då den kom ut. Jag tänker läsa flera böcker av Watson och hoppas på smidgare prosa och mer spännande historier.

Länk till en intressant recension av boken skriven av en lingvist

Inga kommentarer: