torsdag 25 juni 2015

Home av Toni Morrison

Inte alls hemma, utan fängslad i en annan stad för något han inte minns, är huvudpersonen när berättelsen börjar. Som läsare känner jag hans instinkt att fly i varje por; oron för att polisen skall tycka att det är konstigt att han går barfota i snön och ge sig på honom; och hans snabbt ihopkomna plan som lyckas honom. Ingen kan som Toni Morrison få en att känna blodet under huden och varje andetag hos dem hon beskriver, som i mästerverket Beloved, och det är så djup som identifikationen med Frank blir i de första kapitlen av boken Home.

Men Frank talar tillbaka i kursiverade stycken mellan de kapitel som berättarrösten skriver. Han säger emot författaren ibland, berättar minnen och gör sig själv ännu mer levande på det viset.

Efter hand klarnar bilden. Frank har stridit i Korea. Hans bästa vänner Mike och Stuff dog inför hans ögon. Men att vara en krigshjälte suddar inte ut hans hudfärg, och tillbaka i USA hör han fortfarande till dem som kan misshandlas, arresteras och glömmas bort av rättvisan - det är så normaliserat att ingen i boken ens sätter ord på hur orättvist det är. Ingenstans står det utskrivet vilken hudfärg någon har, men det är lätt att förstå av vem som gör vad. De som ostraffat kan kasta sten på, utföra experiment på, vägra att hyra ut till, har en annan hudfärg än de som alltid går från mötet blödande och slagna. Fastän de är huvudpersoner i boken, är känslan att de svarta lever i utkanten, på nåder. Det är fascinerande att se hur andra, oftast rena främlingar, alltid är beredd att hjälpa Frank vidare med husrum, pengar och tips. De har byggt ett informellt skyddsnät, förmodligen för att de vet att de när som helst kan behöva det själva.

Historien rör sig från Frank till kvinnorna i hans liv: Lily, den enda som lugnade hans krigsskadade sinne, den älskade lillasystern Cee, till och med den njugga farmodern de bodde hos som barn. Tyvärr förlorar berättelsen i intensitet då, och fastän de sista kapitlen beskriver grymma händelser kommer de inte lika nära som Franks flykt i bokens början. Inte heller då tror jag att huvudpersonerna egentligen har kommit hem. Men några stillsamma händelser gör att boken svänger in mot hope istället för home; kanske finns det hopp om rättvisa, kanske är samhället på rätt väg.

Fler böcker av Toni Morrison:
A Mercy

Inga kommentarer: