torsdag 10 juli 2014

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring av J.R.R. Tolkien

"It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no telling where you might be swept off to." Så sade Bilbo till Frodo under något av sina många samtal hemma i the Shire. Men Bilbo, den ovanlige hoben som varit ute på en lång äventyrlig resa, gav sig av igen, och hemligheten han lämnade till Frodo tvingade den yngre hoben att även han ge sig ut på en lång och farlig resa.

Fastän det dröjer ett par kapitel innan Frodo och Sam ger sig av, är första boken i serien Sagan om Ringen verkligen en berättelse om att resa. I detalj beskrivs landskapet sällskapet färdas genom, förtroget beskrivna med sina olika namn (människors, hobers eller alvers benämningar), och på uppräkning av dagarna och årstidernas växlingar framgår att resan faktiskt tar lång tid.

De hemkära hoberna har förståeligt nog inga stora kunskaper om vägarna utanför sina närmaste trakter, men även alverna, dvärgarna, människorna och trollkarlen i deras resesällskap har ofta föråldrade upplysningar om landskapen de reser genom, ofta blandade med skräckhistorier om vad som göms i skogarna eller bergen. Det är faktiskt inte att undra på att det inte finns exakta undersökningar om framkomliga vägar och områden, när själva landskapet vänder sig emot genomresande: berg som skickar snöstormar och skogar som fångar in passerande. Och därtill kommer gamla motsättningar mellan folkgrupper och den nya faran av den växande, fientliga ondskan pådriven av Sauron.

En fascinerande berättelse i berättelsen är hobernas möte med Tom Bombadill och hans hustru Hjortrongull/Goldberry. De båda har sitt herradöme i en livfulla skog där de lever lyckliga och obekymrade, men väljer att hålla sig borta från övriga världens maktkamp. Lika spännande är det korta men intensiva mötet med alvdrottningen Galádriel. Båda mötena ekar av något större som inte helt får sin förklaring - det finns många mysterier i Midgård.

Tolkiens beskrivningar av naturen och rummen som gruppen rör sig genom är noggrant beskrivande, men sällan särskilt lyriskt, utom när de rör sig i alvernas områden. De sånger som sällskapet skriver eller reciterar för varandra innehåller också drag av mystik och profetiska syner. Men till stora delar vägs det upp av de konkreta utläggningarna om landskapet och historiska förhållanden. De olika personerna i sällskapet, och de som de möter, har också distinkta personligheter. Men deras hängivenhet till att föra Ringen till utplåning är både en hjälp och ett hinder för Frodo, för till sist är det ändå bara han som kan bära bördan.

Fler böcker av J.R.R. Tolkien:
Silmarillion
The Hobbit
The Lord of the Rings: The Two Towers
The Lord of the Rings: The Return of the King 

Inga kommentarer: