lördag 16 juni 2012

Pretty Monsters av Kelly Link


När jag läste Stranger things happen av Kelly Link, vilket jag hade längtat efter i flera år, blev jag överraskad och förälskad i hennes livliga fantasi. Gamla sagor med moderna kommentarer, nya sagor där magi, skräck och psykologi blandas - vilken härlig läsning! Men ingen av hennes senare böcker, Magic for Beginners eller Pretty Monsters, har fascinerat mig lika mycket.

Novellerna i samlingen är oftast omkring femtio sidor långa. Det ger dem gott om tid att måla upp en annorlunda värld, presentera huvudpersonerna och låta dem vara med om udda saker. Och det gör de, men inte så väldigt väl. Det är synd, för jag tycker så mycket alla de här komponenterna och är alltid redo att försöka pussla samman och förstå det som låter ovanligt. Men människorna/varelserna/spökena som presenteras säger och gör mycket, och ändå förblir de anonyma för mig. Att en novell som verkar följa ett spår växlar över åt ett annat håll är egentligen spännande, men när så mycket annat är osäkert blir det bara ännu ett lager av vaghet.

Jag tycker om berättelser när det overkliga börjar sippra in i vardagen, men då hellre när det finns bakom en tunn hinna på väg att brista. I Kelly Links nya noveller är det övernaturliga snarare utspätt i det vardagliga, så att det mister sin spänning.

Samlingen innehåller ett par noveller från de tidigare böckerna, bland annat The Faery Handbag och den fantastiska The Specialist's Hat. Förutom de höjdpunkterna tyckte jag även om The Wizards of Perfil och The Constable of Abal. Men annars önskar jag att Kelly Link antingen skulle brodera ut sina idéer till romaner, eller ännu hellre korta ned dem och skärpa sitt fokus.

Länk till Kelly Links hemsida, där man kan läsa eller höra några av hennes noveller

Fler böcker av Kelly Link:
Magic for Beginners

Inga kommentarer: