fredag 23 november 2007

Friday Night Lights


Jag gillar inte sport, och amerikansk fotboll ligger helt utanför mitt intresseområde. Men jag älskar TV-serien Friday Night Lights, trots att den handlar om just amerikansk highschool-fotboll i en småstad i Texas.

Även om sporten är det absoluta navet i serien, och tydligen även för alla invånare i Dillon, Texas, är det också det spektrum genom vilket vi ser alla aspekterav småstadslivet. Där finns inte mycket annat att engagera sig i än Dillon Panthers. Alla har åsikter om hur laget skall spela för att vinna nästa match, och har intensiva samtal med den nye tränaren, Eric Taylor (Kyle Chandler). Han skall vara ledare, rättesnöre och klippa för killarna i laget, men pressas själv från alla håll att leda laget till seger.

Saker som är viktiga för en tonåring i Dillon: att vara ihop med en fotbollsspelare (för flickorna), att sitta på bästa platsen i hamburgerbaren (för spelarna). Som om det inte vore jobbigt nog: spelarna i laget vet att de har en chans att ta sig vidare i livet (college-stipendier och proffskarriärer) om de gör bra ifrån sig. Men motståndet utifrån och även konkurrensen inom laget gör trycket tidvis olidligt. De unga, starka, vältränade pojkarna är inte odödliga. I första matchen, i första avsnittet, faller lagets förste quarterback till marken efter en tackling. Han har brutit ryggraden, och bärs ut på bår, förlamad.

I hans ställe kastas den dittills oprövade Matt Saracen (Zach Gilford) in. Pressen på honom är hård, och han lyckas ta sig samman och växa in i sin roll. Men framgång på planen är en sak, och vardagslivet ett annat. Medan Matts far är i Irak, bor han med sin farmor, som steg för steg är på väg in i senilitet och måste tas om hand. Hans bäste vän sedan barndomen är Landry Clarke (Jesse Plemons), så hjärtsnörpande ful och en underbar parhäst för Matt.

Oftast brukar jag tycka att skildringar av kärlek (särskilt tonårskärlek) på film och TV är dåliga, ointressanta och pinsamma. Här är de fint och trovärdigt skildrade, och en viktig del av handlingen. Bredvid spelarna, som oftast står i centrum, har tonårsflickorna och deras drömmar ändå stor plats i serien. De ostadiga närbilderna och den grusiga bilden störde mig i början, men när dialogen och handlingen är så bra, finns det inget som kan avskräcka mig från att följa Friday Night Lights.

Jag kan inte reglerna för amerikansk fotboll, men ett stort underläge verkar kunna vändas i vinst under de tre sista sekunderna i matchen, och det verkar hända väldigt ofta. Jag bryr mig inte om om det är osannolikt. När programmet närmar sig matchstart, när ljuset runt planen tänds på fredagkvällen, då rycks jag med i stämningen och önskar att Dillon Panthers skall krossa det andra laget till småsmulor.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har Aldrig tyckt om amerikansk fotboll. Eller amerikanska sporter i synnerhet deras fotboll, basket och baseball. Efter att ha följt serien så sitter jag helt plötsligt klistrad framfrö c+ under nätterna för att följa amerikansk fotboll. Snacka om inflytande.

Friday Night Lights är utan tvekan den Bästa serien jag någonsin föjt.

Jenny B sa...

Visst är det otroligt? Jag kan fortfarande inget av reglerna, men det är ju inte det som är huvudsaken. Det är allt som händer *runt* träningen och matcherna som gör serien spännande, och det är därför man fastnar.

Bokomaten.. sa...

Skall definitivt ta och kolla in den här serien. Jag tittar nästan aldrig på TV men ser ofta serier på dvd eller liknande. Får ta en titt på den här när jag avverkat alla Heroes och House jag har hemma för tillfället.:)

Jenny B sa...

Hoppas du också gillar den!

Anonym sa...

Jag fattar inte heller något om amerikansk fotboll och jag är inte sportintresserad. Men av någon sjuk anledning älskar jag sportfilmer.
Någon som sett Remeber the Titans?

Jag får nog slänga ett öga på den där serien.
/Pi

Jenny B sa...

I bakhuvudet ligger minnet av att jag har hört mycket gott om Remember the Titans. Nu när jag vet hur bra en sportfilm (eller sportserie) kan vara, kommer jag definitivt att se den när jag får chansen!

Jonas E sa...

Håller utan tvekan med om att det är bland det bästa som går på TV för tillfället. Och för sakens skull kan jag som känner till reglerna påpeka att de matchscenarier som förekommer i serien sällan är speciellt osannolika, skulle mycket väl kunna hända. Sen att det händer i samma match är ju en annan sak :)

Jenny B sa...

Tack för upplysningen, fl0w! Ja, det verkar ju rimligt att de varit noggranna med reglerna, när spelet är en så viktig del av serien.