onsdag 26 juni 2013

Brösten på Tiresias av Kamraterna

En opera om en kvinna och en man som byter med varandra och lever ut sina nya könsroller in extremis låter modernt och samtida. Men Francis Poulencs opera Brösten på Tiresias skrevs redan på 1940-talet och baserades på en pjäs som Guillaume Apollinaire skrev på mellan 1903 och 1916. Att vända på stereotyperna är inget vi har bara ramlat in på på 2000-talet.


Thérèse (Natalie Hernborg) tröttnar på sitt enkelspåriga liv och reser sig ur soffan. Hon skall bli snille, kirurg, militär! Maken (Daniel Ralphsson) protesterar, men har ingen chans att hålla tillbaka den starka Thérèse, nu Tiresias, som skaffat sig skägg och en viljestyrka som inte ens alla män kan uppamma. I militären avancerar hon snabbt och ses snart kommendera människorna.

Maken å sin sida har tilldelats laxrosa klänning och blond peruk och lever sig snart in i rollen som kvinna. Inte bara det, han sätter på egen hand igång att föda barn - sammanlagt fyratusenfemtio små liv på en och samma dag! Och alla hinner de blixtsnabbt bli framgångsrika författare och skådespelare och bringa rikedom till sin far/mor!


Handlingen är förvirrande, men man behöver inte försöka pussla ihop alla detaljer. Det räcker med att njuta av de roliga scenerna, de vackra melodierna och de begåvade sångarna (och pianisten). Musiken är till största delen lättlyssnad; Vissa partier har mer utmanande klanger medan andra låter som norpade från en varieté. När alla sjunger samtidigt kan det vara svårt att höra texten, men i den mån man vill det så hänger man ändå med i vad som händer.

När jag säger att huvudrollsinnehavarna har ljuvliga stämmor och fantastisk inlevelse får det inte dra uppmärksamheten från att alla på scenen låter riktigt bra i sina roller och spelar säkert och humoristiskt. Allra mest tycker jag ändå om Daniel Ralphsson som Maken i kvinnokläder, som lyckas vara rolig, sexig och auktoritär på samma gång.

Att välja att sätta upp operan Brösten på Tiresias med sitt udda innehåll är en fantastisk chanstagning av Kamraterna, och sådant gillar jag riktigt mycket. Hoppas att en stor publik vill se och höra den här galna, roliga och vackra operan, och hoppas att Kamraterna plockar upp andra liknande verk som förtjänar att spelas!

Länk till Kamraternas sida om Brösten på Tiresias

Inga kommentarer: