måndag 25 oktober 2010

Mozart och Lutoslawski i Konserthuset

"En Mozart om dagen håller doktorn borta" utlovade Sveriges Radios P2 under ett jubileumsår på 1990-talet. Tyvärr har jag slarvat med doseringen sedan dess, men i söndags fick jag dubbelt upp! På grund av en mindre olyckshändelse fick altviolinisten Hanne Skjelbred ersätta Pascal Siffert, och ett verk av Kodály bytas ut mot ett av Lutoslawski, men de två Mozart-verken fanns kvar på programmet.

Det första var Klarinettrio i Ess-dur K. 498 (1786), "Kegelstatt", som spelades av Hermann Stefánsson (klarinett), Hanne Skjelbred (viola) och Stefan Lindgren (piano). Konserten började lätt och lekfullt, och instrumenten kompletterade varandra fint i klang och melodi, men jag tyckte att de efterföljande satserna var intetsägande. Kanske har jag missat något viktigt djup, men på det stora hela lät det som en blek upprepning av typiska Mozart-slingor. Dock intet fel med det; det var ett vackert verk att njuta av medan man glömmer det gråa vädret utanför.

Därefter spelade Lindgren och Stefánsson Witold Lutoslawskis Danspreludier. Det är fem stycken, som litet grand låter som "kända" melodier där Lutoslawski här och där har lagt till en eller en halv takt, eller bytt ut några toner mot andra, oväntade toner. De är fulla av energi och mycket humoristiska - vi var många i publiken som skrattade till efter några av sluttonerna!

Efter paus kom dagens finaste Mozart, Klarinettkvintett i A-dur K. 581 (1789). Till Stefánsson och Skjelbred slöt sig cellisten Mikael Sjögren och violinisterna Anna Larsson och Johannes Lörstad. Vackra, fantasifulla melodier och fem instrument i underbar samklang är helt enkelt något av det mest njutbara som vår civilisation har frambringat. Tack för det!

8 kommentarer:

Hermia sa...

Verkar spännande! Lutoslawski har jag inte ens hört talas om... Blir inspirerad att gå på pianokonsert ikväll (i det "egna" konserthuset..) Per Tengstrand ska spela på nyinköpt flygel. Kanske bra sätt mota bort hösttröttheten på..

Jenny B sa...

Nyinköpt flygel, så härligt! Klart du skall gå på konsert. :) Det är underbart att få höra vacker musik. En viktig del av civilisationen!

Hermia Says sa...

Det blir så. Konsert. På en tisdag :-) Tack för uppmuntran..

Jenny B sa...

Toppen!

Hermia sa...

Konserten igår var jättefin! En vacker spegelblank flygel och en pianist som inte bara spelade utan också presenterade oss för intstrumentet. Och så fick vi lite teori vilket jag som inte kan ngt om musik gillade jättemycket. Annars en konsert med mycket värme och Chopin (förstås), Grieg, Liszt, Stenhammar och Mozart bl a.

Jenny B sa...

Vad kul! En så fin lista på kompositörer. :) Grattis till en ny flygel! Var det många på konserten? Hoppas det!

Hermia Says sa...

Tack :-)
Vet inte riktigt hur många vi var. Planen var, fick jag veta, att ha publiken på scenen men för det var intresset för stort! Fullsatt i vårt konserthus är det väl mest i samband med julkonserter, Bo Kaspers och liknande. Rätt grå(hårig) publik på många av programmen..

Jenny B sa...

Vad BRA att det var stort intresse! Ja, det är övervägande äldre på konserterna jag går på också, men det kan ju vara för att de har mer tid och för att vi yngre springer på discodans och annat häftigare... ;) Men jag är lycklig över att jag blivit en liten kulturtant i förtid. Jag vet vad som gör mig lycklig! :)