torsdag 8 juli 2010

Three Men in a Boat av Jerome K. Jerome


Vilken härlig bagatell den här boken är! Den skapar perfekt stämning för semestern, är både uppmuntrande till utflykter och en ursäkt för att inte göra något. De tre gentlemännen George, Harris, berättaren J. och hans hund Montmorency, bestämmer sig för att ta en avslappnande resa längs Themsen. De planerar och diskuterar noga för att försäkra sig om att packningen inte skall att sakna de viktigaste bekvämligheterna - bröd, smör, sylt, och förstås te - men ändå inte vara överlastad med onödigheter.

Förberedelserna tar sin tid, packningen tar sin tid, resan tar sin tid, och Jerome K. Jerome berättar historien med många, långa och färgrika anekdoter. När han beskriver fadäser under historiens gång gör han det med välformulerade underdrifter. Avvikelsen mellan hans stillsamma saklighet och de ofta våldsamma misslyckanden han nämner gör det bara ännu mer humoristiskt.

Det tog mig ett litet tag att slappna av och komma in i bokens lugna tempo. Det är helt enkelt en perfekt bok för lata dagar, när ens största problem är vad man skall äta till kvällsmat eller vilken parkbänk man skall sätta sig på för att få lagom mycket sol. Jag kan tänka mig att låta det bli en vana att läsa den här boken varje sommarsemester. Nästa gång letar jag nog upp en utgåva där inte vartannat kapitel är överhoppat, och utan ukrainsk översättning på högersidorna. Det blir nog ett ännu större nöje.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Denna bok har jag läst men i vanlig svensk översättning. Minns också när den lästes i TV med uppläsaren Ernst Hugo Järegård. Skulle ibland velat vara med herrarna i båten och även på strandhuggen.

/Henning S.

Jenny B sa...

Aha, en uppläsning av Ernst Hugo Järegård, det låter riktigt bra!

snowflake sa...

Underbar bok, totalt nonsens men charmigt.