onsdag 14 juli 2010

Landlocked av Doris Lessing

Berättelsen om Martha Quests liv fortsätter. Utan att det verkar konstruerat, har de olika böckerna haft olika teman. Nu är andra världskriget över, och vännerna i den kommunistiska studiegruppen har förlorat fokus. Det kommer också berättelser från Sovjet som vittnar om att livet i den första kommunistiska staten inte är så gott som de har trott. Så det är många omständigheter som får en del av dem att tvivla på sina politiska mål.

Under osäkerheten som kriget var det många unga kvinnor som snabbt gifte sig och fick barn med män som drog ut i fält och kanske dog, och man skilde sig och gifte om sig snarare av praktiska skäl än av kärlek. Även Martha gick in i ett torrt äktenskap med tyske Anton för att hjälpa honom att få brittiskt medborgarskap. Och när dottern från hennes första äktenskap är hos sin mormor, Mrs. Quest som så gärna lindar in pikar mot Martha i sina omsorger, måste Martha med blandade känslor låtsas som att de två inte alls är mor och dotter.

De personliga relationerna blir mer komplicerade, tar större plats och slår ofta över i skvaller och småaktigheter. De som nyss var ungdomar känner att de nästan börjar bli en ny vuxengeneration, om än med andra vanor än föräldrarna. Efter fyra böcker om Martha Quest är jag djupt engagerad av henne, och önskar att hon skall hitta en riktning i sitt liv. Det är en bok kvar i serien, och jag längtar efter att läsa vidare!

Fler böcker av Doris Lessing:

Inga kommentarer: