söndag 18 juli 2010

Things Fall Apart av Chinua Achebe

Redan 1958 utkom boken Things Fall Apart, den nigerianske författaren Chinua Achebes debutverk. Boken är skriven på engelska med några viktiga ord på igbo invävda i berättelsen. Meningarna är korta och rättframma, men inte alls simpla. De fascinerande fablerna som hörs är inte bara något man berättar som underhållning, utan används också som liknelser i diskussioner och motsättningar. För oss som inte vuxit upp i Umuofia beskrivs livet och sederna så att vi förstår hur genomgripande de gamla traditionerna är. Människor lyder dem, men kan inte hjälpa att de ibland är så grymma att det smärtar.

Huvudperson är Okonkwo, en stark man med växande betydelse i sin by. Han förlitar sig på sin styrka och på sederna. Styrka är manlighet, kvinnlighet är svaghet; traditionens lagar råder i fest och i motgång och kan inte ifrågasättas. När Okonkwos fruar först dyker upp i boken har de inga namn, och kan bara huka under hans vredesutbrott. Men bit för bit tar även kvinnornas liv lika stor plats i handlingen.

På försättsbladet citeras W.B. Yeats' dikt The Second Coming:
Things fall apart; the centre cannot hold;

Okonkwos styrka och byns traditioner kan inte hålla när de ställs mot nya seder. Vita människor kommer till området med sin kristna tro, och den lockar dem i stamsamhället som förut sågs som de lägsta, utan värdighet. De kommer också med skjutvapen och nya domstolar, med lagar som går på tvärs mot byns traditioner. Ja, allt går sönder, bit för bit. Det är tragiskt, men jag är tacksam över att Chinua Achebe har beskrivit det så väl.

Fler böcker av Chinua Achebe:
No Longer at Ease
Arrow of God

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Jag är glad att jag läst Allt går sönder, trots att det gör just det. Både för inblicken i landet och för att det är bra litteratur, eller hur jag nu ska uttrycka det.

Jenny B sa...

Ja visst! Det är sorgligt att det hände, men det är bra att det inte är bortglömt, och att Chinua Achebe har beskrivit så väl.

Anonym sa...

Har också precist läst den. Jag tyckte den var riktigt bra. Det vore roligt om du skrev något om vad du tyckte om boken också.

LisaFW sa...

Så lustigt! Jag sitter precis och väntar på att få hem boken. Du fick mig att längta än mer.

Jenny B sa...

Vad bra att det är så många fler som har läst den här boken! Fastän handlingen är så allvarlig och ibland brutal, så är den ju intressant och spännande. Jag är glad att jag köpte en volym med alla de tre berättelserna som hör samman, så att jag kan läsa vidare i helgen.