lördag 31 juli 2010

Schumann-festival: Finaldagen

På Schumann-festivalens sista kväll spelades två verk av Robert Schumann i samma tonart och från samma år, 1842: Pianokvartett i Ess-dur op. 47 och Pianokvintett i Ess-dur op. 44. Den lilla Allhelgonakyrkan var så gott som fullsatt, trots det vackra sommarvädret.


Fredrik Paulsson på violin och Steven Svensson på viola var nya bekantskaper för festivalen, och de spelade i båda verken. I det första verket var det Andreas Brantelid som trakterade cellon och Bengt Forsberg som satt vid flygeln, i det andra verket Kristina Winiarski respektive Anna Christensson, med Joan Faigen på andrafiol.

I både kvartetten och kvintetten spelade alla musiker mycket bra, och de balanserade varandra väl. Jag tyckte ändå litet bättre om det avslutande verket, pianokvintetten. Med sin intressanta och krävande långsamma sats bjöd den på litet mer dynamik än pianokvartetten. Jag är i varje fall mycket tacksam för all musik som valts ut och spelats så vackert under den här Schumann-festivalen!

Länk till hemsidan för Kammarmusikens Vänner

3 kommentarer:

Hermia Says sa...

Vilken fin festival det verkar ha varit! Blir så lockad av att höra mer av Schumann! Nästa vecka tror jag mig få höra åtminstone Dichterliebe under kammarmusikfestivalen i Sandviken.

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg vil også applaudere dette initiativet, selv om jeg ikke var på en eneste konsert! Men Schumann er blant mine topp tre komponister (de to andre er Bach og Brahms), og å få høre så mye av hans vakre musikk hver eneste dag må virkelig være en gylden opplevelse. Du er heldig!

Jenny B sa...

Det stämmer att jag är lyckligt lottad som fått höra allt det här! Hermia och Glamourbibliotekaren, jag hoppas att ni också får höra mycket Schumann framöver!