torsdag 25 juli 2024

Deadpool & Wolverine

När Deadpool reste i tiden var det väl en lågoddsare att han förr eller senare skulle bli upptäckt av TVA - Time Variance Authority med sina retro-snygga kontor och verktyg som vi lärde känna i Loki. En annan lågoddsare är förstås att Deadpool skulle avvisa erbjudandet som TVA tror ligger i hans eget intresse. Självklart har Deadpool egna, bättre idéer och de involverar många skrevgrepp, klatschar på hans rödklädda rumpa och en fantastiskt blodig mordorgie utövad på de TVA-agenter som sänds efter honom, redan under de första minuterna.


Dog inte Wolverine i en film häromåret? Nej, så enkelt kommer han inte undan, särskilt inte när Disney vill gräva upp och krama ut de sista dropparna av alla Marvel-franchise de har köpt upp. Skämten om Fox, MCU och Disney haglar tätt, för som vi vet bryter Deadpool mycket gärna fjärde väggen och kommenterar sådant som hänt förut både i filmerna och utanför dem.


Många superhjältefilmer innehåller motståndare som är så starka och osårbara att de kan slåss så att husen omkring dem rasar. Nu har vi två huvudpersoner som inte är osårbara utan kan läka sina skador enormt snabbt, och istället får vi se närstrider där Deadpool och Wolverine spetsar varandra med adamantium-klor, katanas, den lilla kniven och annat som finns i närheten. Vi får se plågsamma omvridningar i köttsår, spetsar som tränger rakt igenom kroppar, pistolkulor som ploppar ut efter skottsalvor, under killarnas många och långa homoerotiska handgemäng. Deadpools snuskiga kommentarer och flirtar passar bra som en barnförbjuden variant av en Harlekinromans där de båda först avskyr varandra och sedan faller i varandras armar, eller åtminstone står sida vid sida mot dem som vill förgöra dem. Och de skurkarna kan inte regenerera, så har man slicat av ett par fötter eller ett huvud så faller de samman i en blodig hög.


Men alla motståndare stoppas inte så lätt. En annan cool ingrediens i Loki-serien var the Void, där Wolverine och Deadpool förstås hamnar när saker inte går som de planerat. För ett tag sträcker sig crossover-trådarna ända till Mad Max, för i den här obygden har några av de förvisade samlat sig till en bilburen mördarkaravan i postapokalyptisk estetik. Wolverine får visa framtassarna i en fight mot en frenemy vi inte sett på länge, men det är inte den mest överraskande cameon. O nej, här plockas och blandas alla som kan behövas från crossovers och möjliga hjältar från parallella tidslinjer/filmfranchises, och det är fräckt och det är roligt! 


Hade inte folk börjat tröttna på multiversum ändå? Det har filmens skurkar, och de har en jättemaskin som lägger tyngd bakom orden. Men när vi vet vilka roliga varianter av oss alla som lever på de olika tidslinjerna så vill vi inte se dem beskäras, vare sig av en dryg byråkrat eller en maktgalen tomrumsprinsessa. Inte ens när en hel armé av galna Deadpoolare står emot oss!


I rappt tempo haglar det av smarta och snuskiga skämt, avhuggna kroppsdelar och referenser till filmer och verkliga händelser. Kemin mellan Deadpool och Wolverine är skönt påtaglig, särskilt när Wolverine börjar käfta tillbaka mot den drivande Deadpool. När MCU släpper filmer med sådan här självdistans och höghastighetshumor blir man mer benägen att också gilla de reguljära superhjältefilmerna, världsbygget de jobbat på i decennier och vad som kan hända härnäst i multiversum. Och så kan vi tänka på att Disney också äger Star Wars, och bäva litet för hur långt Deadpool kan sträcka sig i sina crossovers...

Inga kommentarer: