torsdag 2 november 2017

Thor Ragnarok

Ack, Thor och Asgard, du sagolika mischmasch av mitt kulturarv! I första filmen njöt jag av att se den stroppige Thor få på trynet och lära sig litet respekt för traditionerna. I andra filmen och i Avengers hade han och den evige trätobrodern Loki sin naturliga plats i Marvels universum. I en actionfilmserie som börjar på maxvolym och ständigt måste öka nivån är det nu dags för Ragnarök. Men tack och lov blir det ingen alltför sorglig historia, tack vare regissören Taika Waititis goda handlag. Humorn genomsyrar filmen från början till slut, och avväpnar effektivt de allvarligaste situationerna även om det hinner ser riktigt pyrt ut för Thor flera gånger.


Inledningsfighten mot ett hornprytt eldmonster som ser ut att komma från ett Dio-album sker till hårdrock, inte Dio, men väl Led Zeppelins Immigrant Song. Yess! Men snart uppenbarar sig en mycket farligare fiende - dödsgudinnan Hela, spelad av Cate Blanchett så stark, självsäker och sexig att det är svårt att stå emot hennes lockelse. Ja, ännu svårare är det förstås att stå emot hennes råstyrka, magiska krafter och hämndlust. Kampen mot henne börjar illa: under den färgskimrande färden genom Bifrost, med så stor kraft att de slår hål i Bifrost och Thor kastas ut innan de kommit fram till Valhall.Skräpplaneten han dimper ned på är samlingsplats för mycket som ramlat ned från andra platser, och där finns en härskare som vet att ge de våldsamma skrotsamlarna det de vill ha: underhållning, i form av brutala gladiatorspel. Den nyfunne muskelmannen skall få slåss mot den obesegrade härskaren - ett stort, grönt monster med enorm styrka, Hulken! Nu tror Thor att det skall gå lätt att ta sig därifrån och ta sig an Hel, men av flera anledningar blir det svårt för honom att få över Hulken på sin sida.


Scenerierna i Thor Ragnarök är magnifika: de kungliga palatsen i Valhall, skrotlandskapen på skräpplaneten kontrasterat mot de hypermoderna och glättiga salarna i huvudstaden, varelser i skönt grälla färger och former. Nöjesmogulen Grandmaster (Jeff Goldblum) roar sig och dödar förrädare med samma lätta sinnelag, medan flera av Valhalls ättlingar plågas av samvetsförebråelser och måste fundera över den väg de har valt i livet. Ragnarök blir en massiv urladdning, en händelse som pekar vidare mot nästa års Avengers: Infinity War Part 1 och förmodligen också femte säsongen av Agents Of S.H.I.E.L.D. Vad skall hända med mänskligheten när gudar och monster från flera planeter, världar och dimensioner samlas för att slåss ovanför våra huvuden?
Inga kommentarer: