söndag 23 april 2017

The Long Way to a Small, Angry Planet av Becky Chambers

Låt oss ta anställning på ett rymdskepp. Du har vuxit upp på Mars och mest hållit dig på marken, och du är utbildad till ett skrivbordsjobb, men även rymdskepp behöver bokhållare - särskilt halvskruttiga skepp som har ambitionen att ta större prestigejobb. Du har dessutom en bakgrund som innehåller visst trubbel, så du har lagt stora mutor på att byta namn och är glad att få komma långt bort från Mars. Det är så Rosemary Harper hamnar på skeppet Wayfarer i boken The Long Way to a Small and Angry Planet.

Wayfarer har lappats och lagats och utökats med nya delar när besättningen haft råd, men är i stort sett stabil och kan sköta sitt jobb. På skeppet arbetar varelser från flera av de olika civilisationer mänskigheten har fått ingå en allians med, och gemenskapen är god. Ja, faktiskt finns det en hel del attraktion och kärlek över rasgränserna, även om det ofta ses som tabu. En del av varelserna har utseenden och livsstilar som skiljer sig stort från humanoida vanor, som styrmannen/männen Ohan, ett Sianat-par med unik förmåga att se och navigera efter strömmar i rymden; och Dr. Chef, kock och skeppsläkare, vars välfyllda och trivsamma kök skapar hemkänsla även i rymdens isolering. En del av karaktärerna har lätt stereotypa drag - där finns den spontana, kreativa ingenjören Kizzy, den stele algexperten Corbin och Jenks, ingenjören Jenks med extra starka band till Lovey, skeppets AI - men de får liv och personlighet och formar historien positivt.

Det prestigefyllda uppdraget Wayfarer lyckats få tar dem verkligen på en lång resa till sin destination, med flera stopp på vägen som låter oss se olika sätt att leva i rymdens hamnar och andra bosättningar. Det är inte en problemfri resa; inre spänningar i de olika kulturerna eller konspirationer på galaktisk nivå påverkar liven för besättningen och de varelser de möter. Men Becky Chambers berättar allt med en lätt hand, och håller till största delen en positiv ton genom boken, vilket aldrig känns forcerat utan bara uppfriskande. Det är ett tilldragande universum Chambers målar upp, myllrande av intressanta varelser och livsöden, och jag ser fram emot att resa vidare i det i hennes nästa bok, A Closed and Common Orbit.

Fler böcker av Becky Chambers:
A Closed and Common Orbit
Record of a Spaceborn Few
To be taught, if fortunate

Inga kommentarer: