torsdag 9 juni 2016

Fledgling av Octavia Butler

En flicka vaknar i smärta, gömd i en grotta, uppenbarligen på flykt från den eller de som skadat henne. Kroppen är bränd och huvudet är svårt skadat, men när ett stort djur närmar sig henne övermannar hon det, äter dess råa kött och känner sin styrka återvända - dock inte minnet av vad som hänt.

Efter alla vampyrberättelser som kommit de senaste åren har Octavia Butler skapat en variant som är originell, spännande och mycket sensuell. Flickan, som visar sig heta Shori, är en Ina, och lever av människors blod. Men blodsugandet är en djupt erotisk händelse; både för den som dricker och den som blir drucken är känslan berusande. Den aspekten genomsyrar alla relationer mellan Ina och deras symbionter och ger historien liv och extra spänning. För Inas bett är som en drog för människor, och efter några möten är den mänskliga parten beroende av sin Ina till den grad att de riskerar att dö om relationen på något sätt löses upp. Butler låter sina karaktärer känna tvivel, då Ina-förhållandet är så skönt, men ändå bygger på ett inducerat beroende.

En Ina behöver en grupp av människor att livnära sig av, för att inte tömma någon så helt att hen skadas och dör. En annan fascinerande aspekt är alltså hur Ina och deras symbionter finner varandra, och grupperar sig i halvstora kommuniteter där människor och Ina samarbetar.

Men det drivande i boken Fledgling är att Shoris familj sökts upp och dödats, och att endast Shori överlevt attacken. Anledningen tros vara det genetiska experiment som Shori själv utgör; en inblandning av mänskligt DNA så att Ina skall kunna röra sig i dagsljus utan att brännas av solen. Då Shori är det lyckade resultatet är hennes liv fortfarande i fara.

Med fingertoppskänsla för rasism och dess uttryck låter Octavia Butler vissa Ina-familjer äcklas av det faktum att Shori bär på mänskligt DNA, och avvisa framsteget att hennes mörka hy skyddar mot solen. Uråldriga lagar och traditioner gör att det inte är en enkel sak att hejda familjen eller familjerna som vill utplåna henne och hennes möjliga efterföljare. Nya "olyckor" sker, spänningen stiger och Shori, som berövats sina kunskaper och minnen av sederna, måste vara på sin vakt för att försvara sig.

Med Fledgling har Octavia Butler som sagt skapat en originell och spännande vampyrtradition, fascinerande och trovärdig på sitt vis. Dofter och smaker spelar en viktig roll i Inas liv, och de tycks stiga från boksidorna och ge förståelse för hur Shori känner och reagerar. Trots att Fledgling är en fristående bok känns den som ett kapitel ur en större berättelse, en som man får föreställa sig på egen hand.

Fler böcker av Octavia Butler: 
Wild Seed
Kindred
Parable of the Sower
Parable of the Talents
Lilith's Brood

4 kommentarer:

Mrs. B sa...

Låter ju fantastiskt spännande. jag har haft den här på min att-läsa-lista under flera år och nu tar den ett jättesprång uppåt.

Jenny B sa...

Bra att höra! Den är verkligen läsvärd.

Snowflake sa...

Så härligt att bli påmind om denna!
Jag tror att Octavia E Butler hade tänkt sig en fortsättning, men att hon hann dö innan den blev skriven. Hon blev bara 58 år, mycket tragiskt.

Jenny B sa...

Jag har precis läst ut Lilith's Brood - rättare sagt, jag har levt i den världen i några dagar. Vilken oerhört begåvad författare Butler var! Jag önskar att hon levt och skrivit i hundrafemtioåtta år till.