måndag 21 september 2015

Jeff Koons: A Retrospective på Guggenheim Bilbao

Jag är ju sedan länge trött på Jeff Koons. Att en stor del av Guggenheim-muséet i Bilbao var vikt åt hans simpla konst var en besvikelse, men jag passade ändå på att ta en titt på hur han har utvecklat sin karriär.

De första serierna av verk från 1970- och 1980-talet skulle kunna vara början på något bra: presentationen av viktiga vardagsföremål som superstjärnor, och approprieringen av reklamannonser med intressanta budskap. Men med min kritiska blick och den kommande utvecklingen i minnet ser jag det som att Koons gör det lätt för sig både i utförandet och i sitt val av motiv (redan kända konsumtionsvaror).


Nästa steg var att introducera banaliteten i stor skala, och sedan följde sviten Made In Heaven; mjukporriga foton, filmscener och statyer tillsammans med den redan kända porrfilmsaktrisen Cicciolina. Visst är det litet skojigt att se en statyett i lilatonat glas föreställande två personer i full kopulation. Men temat förminskas av att Koons försöker blåsa upp det till något ädelt; att han vill få oss att se och uppskatta kärleken, som har så stor plats i våra liv. Om han verkligen menade det skulle han kanske inte presentera det så fullständigt verklighets-olikt, med airbrushade pastellfärgade icke-personligheter i samlagsakter som är lika problem-fria som i pornografi. Det spekulativa understryks av mitt minne från en TV-intervju med Koons vid sitt utannonserade giftermål med Cicciolina, som på frågan om han älskade henne tittade bort från kameran och sade "ehh - ehh".
Nej, äktenskapet höll inte och vårdnadstvisten om den stackars sonen sved. Nästa konstprojekt, Easyfun, utgjorde ett steg tillbaka till något enklare. Silhuetter av stiliserade leksaksdjur, färgade, spegelblanka och helt anonymiserade. Avmålade leksaksdjur med galet stirrande ögon och stela leenden. Överfulla, plottriga målningar av konsumtionsvaror och annat i grälla färger. En av tavlorna visar blonda lockar på en sophög. Karl-Alfred och Hulken har också approprierats av Koons till hans egobygge.

Förutom de skinande blanka reproduktionerna av antika skulpturer som bland annat Moderna Muséet visade förra året, har Koons i serien Antiquity målat tavlor där han placerar sin egna verk intill viktiga verk ur konsthistorien. Han säger att det är för att visa att konst bär på historien och vad som setts som konst och uppvärderats genom historien. Visst. Eller så är det ett skamlöst försök att placera sig själv tillsammans med verkliga begåvningar.

Serien Gazing Ball (2013) har Koons mycket att säga om: att det blå spegelklotet blir en symbol för allt, att den ingjuter en känsla av evighet i föremålen i sin närhet, att den har en lång tradition av att sättas upp i hem för att skapa samhörighet. Jo, tjena. Var det något jag funderade över när jag bodde i Tyskland med skimrande spegelbollar i alla trädgårdar och blomlådor, så var det varför det inte räckte med det som naturen bjöd på - horror vacui? Inte fanns det någon filosofi bakom, inte heller i Koons billiga kopior.

Min största kritik mot Jeff Koons är inte ens att han använder sig av minsta motståndets lag för att skapa en räkmacka åt sig själv och casha in. Min största kritik är istället att han trivialiserar annan konst med genuint innehåll och ambitioner, drar ned den till samma tomma nivå som sin egen, och gör det OK för åskådare att titta utan att tänka. Det är något som redan händer i för hög grad, och det behöver vi inte uppmuntras till ytterligare.

Länk till sidan om Jeff Koons på Guggenheim Bilbao


Inga kommentarer: