lördag 17 maj 2014

Agents of S.H.I.E.L.D.

Många fans hjärtan dunkade hårdare när Joss Whedons Avengers blev en succé, och rykten dök upp om en TV-serie. En TV-serie, med chans att utveckla karaktärer med nyanser och historier som förändras och fördjupas för varje vecka - det som Whedon gör allra bäst! Och så fick vi Agents of S.H.I.E.L.D., om en grupp av agenter från den världsomspännande organisationen S.H.I.E.L.D. som gör sitt bästa för att skydda mänskligheten från extra starka hot. Första säsongen har nyss avslutats i USA men sänds på Kanal 5 i Sverige, och en andra säsong är tack och lov i görningen.


Gruppen vi följer leds av Agent Coulson, som varit med i flera av Marvel-filmerna. Men vänta litet, dog inte han i Avengers? Var det bara fejkat? Vad som verkligen hände med Agent Coulson är ett av mysterierna som långsamt avslöjas under seriens gång. Tidvis har svaret verkat banalt eller överdrivet tillkrånglat, men när säsongen närmar sig slutet står omfattningen av händelserna klara och vävs in i slutstriderna.


Agent Coulsons grupp har inte funnits så länge - han har ju varit upptagen med Thor, Avengers och en hel del annat. De verkar dock nog så samspelta redan i första avsnittet, då vi hamnar mitt i teamet tillsammans med Skye, en orädd ung kvinna som levt off the grid och använt sina hacker skillz för att avslöja orättvisor. Till en början kan man reta sig på att alla är så snygga och målmedvetna, men bit för bit lär man känna deras personligheter. Bubblorna kring de entusiastiska teknikerna FitzSimmons lägger sig medan de vetenskapar det som behövs. Bakom agent Wards pussmun och agent Mays coola yta finns mörka drag som kan vara både nyttiga och farliga att ta fram i strid.


Där superhjältarna i Avengers tar sig an monster och skurkar från andra planeter, håller sig Agents of S.H.I.E.L.D. främst till hot på jordytan. De kan dock ha tagit sina krafter från utomjordiska artefakter som blivit kvar efter större slag, och på så sätt kopplas TV-serien till filmerna Avengers och Thor: The Dark World. Länkarna till asavärlden blir ännu fler, vilket verkar rimligt i en värld som sett så många besök av långlivade personer med stora krafter att man tidvis dyrkat dem som gudar.

Hängivna fans kan jubla åt blinkningar till filmerna, och till och med till Dollhouse - sådant som visar att detaljer strös ut för att få signifikans senare. Därtill kan vi i Sverige spritta till av stolthet när ett avsnitt utspelar sig i Stockholm, på Sergels torg och i tunnelbanan! Serien visar sig snart vara mycket mer än en "monster of the week"-show, när monster och motståndare visar sig vara sammansvurna med djupare och farligare band än det först såg ut som. Men även synen på själva organisationen S.H.I.E.L.D. förändras under säsongen.


Till en början kan S.H.I.E.L.D. verka som ett extra NSA, en förmyndarorganisation som vill kontrollera människor som utvecklar superkrafter. Så framgår det att det finns organisationer som vill värre saker, och att S.H.I.E.L.D. är det minst onda alternativet. Vi får se den stora, resursrika organisationen som väcker FitzSimmons sprudlande glädje och Coulsons lojalitet. Men små frön av misstanke sås, när information hemlighålls av inte helt pålitliga tjänstemän.

*** MILD SPOILER ***

Den som har sett Captain America - The Winter Soldier fick se hela S.H.I.E.L.D. krossas inifrån av den infiltrerande organisationen HYDRA, och utifrån av Captain America och hans vänner. Detta är vad de sista avsnitten i säsongen måste hantera: Vad är gruppen, nu när S.H.I.E.L.D. har fallit? Vilka agenter är att lita på och vilka är förrädare? Det är detta som hela första säsongen har byggts upp mot, vilket är genialiskt, och urladdningen hanteras skickligt och ansvarsfullt. Stämningen skruvas åt och avsnitten blir allvarliga och oerhört spännande.

Tack och lov förnyades kontraktet, och vi kommer att få se ytterligare en säsong av Agents of S.H.I.E.L.D. Med sista avsnittets Twin Peaks-vibbar, spännande halvlösta mysterier och personer man lärt känna på både den goda och den onda sidan är den andra säsongen av Agents of S.H.I.E.L.D. verkligen något att se fram emot.


4 kommentarer:

snowflake sa...

Du har verkligen skrivit det ena intresanta inlägget efter det andra på sista tiden! (Läser ikapp ikväll mellan flyttkartongerna.)

Jenny B sa...

Tack! Det här är en höjdarserie. Har du sett den? Se hela säsongen, det är den värd!

snowflake sa...

Nej, jag har inte sett. Får vänta tills den kommer på dvd.
Just nu ser jag/vi om Buffy. Tredje säsongen, just nu många krossade tonårshjärtan.

Jenny B sa...

Åhhh, jag tänker nästan varje dag på att se om Buffy och Angel... Men så finns det så många andra serier som verkar spännande, som Orphan Black och Continuum. Önskar jag hade mer tid att se på TV, haha!