måndag 20 oktober 2008

Los Angeles 1957-1968 på Moderna Muséet

Gröna växter i fräscha stenarrangemang inramar Moderna Muséets utställning Los Angeles 1957-1968. Det passar bra att man använt utställningsytan för att försöka återskapa stämningen från den här kreativa perioden, eftersom verken i sig var (och är) så expansiva. Konstnärerna ville helt klart pröva sig fram på nya vägar, bort från konsthistorien, inspirerade av vad de såg omkring sig. I verken ser man avtryck av såväl Kaliforniens färgsprakande natur som människans landvinningar: motorvägar, lastbilar, bensinstationer och fantastisk, vågad arkitektur.

Jag skall inte dra för långtgående slutsatser av de få verk som ställs ut här, men jag får intrycket av att konstnärerna var så lekfulla att de blev historielösa. Det får mig att tycka att de saknar tyngd. Men ändå, samtidigt som jag tycker att många av dem överskattade sin egen relevans, vet jag ju att de faktiskt gjorde ett bestående avtryck i den samtida konsthistorien.

De av konstverken som söker sig utanför en vanlig tavlas två dimensioner gör stort intryck. Med tofflor på fötterna får man kliva in i en avdelning med kritvita väggar. En kvadrat som täcker nästan hela väggen strålar ut starkt vitt ljus från sidorna, och gör att man tappar all rumsuppfattning. Väggarna känns oändligt nära eller långt borta, och inte förrän man står strax intill uppfattar man var de är.

Ett annat rum är mörklagt, förutom en fyrkantig ljusprojektion i ena hörnet. Ser man den rakt framifrån liknar den en uppslagen bok. Går man åt ena eller andra sidan förändras proportionerna, och fyrkanten verkar stiga ut ur väggen och bilda en kub av ljus. Tyvärr minns jag inte konstnärernas namn, men de här verken var riktigt härliga att se.

Länk till Moderna Muséets sida om utställningen

4 kommentarer:

Anonym sa...

På lördag har jag två timmar för mig själv i Stockholm innan jag ska träffa väninna: Vad ska jag se i konstväg? Något annat jag inte får missa?
Blir glad av tips från dig!

Jenny B sa...

Hinner du till Moderna Muséet? I så fall rekommenderar jag ännu mer den utställning jag skriver om idag, Max Ernst, ifall du vill se något riktigt fantasifullt!

Anonym sa...

Tack för tips! Måste se till att komma iväg till Moderna... du skriver ju så bra om det! Surrealisterna fascinerar mig, roligt se på museets hemsida att Anna Riwkin tagit bild på hela gänget. Hon står bakom bilder på Agnes von Krusenstjerna som vi håller på med på jobbet.

Jenny B sa...

Så bra att du blir intresserad! Båda utställningarna är ju sevärda. Gillar du surrealism kommer du att bli snurrig av lycka! Lägg undan några hundralappar till boken, ifall du (som jag) inte hinner se dig mätt på verken.