onsdag 10 september 2008

A Proper Marriage av Doris Lessing


Martha Quest är intelligent och vill göra något av sitt liv. Världen hon ser omkring sig - småstaden i Afrika, kretsen hon rör sig i - är liten, inskränkt och orättvis. Orättvisan slår till hennes fördel som vit, men till hennes nackdel som kvinna.

Första boken om Marthas liv slutade med att hon hastade in i ett äktenskap som hon önskade sig ut ur redan innan de var vigda. Nu är hon fru Knowell, och alla omständigheter samverkar för att knyta henne hårdare till hennes roll som kvinna. Doris Lessing är fantastiskt bra på att observera och beskriva trådarna som binder samman människorna i det lilla samhället, och vi får se hur även Martha upptäcker dem bit för bit.

De jämnåriga väninnorna, de äldre fruarna, doktor Stern, hennes make, hennes påträngande mor och även hon själv påminner henne ständigt om att hennes man är en god make, att alla nygifta kvinnor önskar sig bort, att det är fint att ha barn, att hon borde skaffa ett barn till. Martha har alltid har känt att hon inte passar in i sin omgivning. Goda råd blir snarast något hon vill göra uppror mot.

Det är alltså inte bara tidens konventioner och inkrökta grannar som gör Marthas liv komplicerat. Fastän hon är så smart, fattar Martha många beslut mot eget bättre vetande eller på trots mot vad man säger till henne. Men hon är ändå intelligent nog att veta att det finns ett annat liv än det hon har, och har kraften nog att försöka hitta det. Hennes historia fortsätter i nästa bok, A Ripple from the Storm, och jag vill gärna följa den.

Fler böcker av Doris Lessing:

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Åh, vad trevligt att åter få läsa om Martha hos dig! Hennes liv vill jag också fortsätta följa.

Jenny B sa...

Ja, det är verkligen som att kliva in i en annan persons liv! Fast just nu känns det så intensivt att jag kommer att ta en paus, och vänta tills jag längtar efter att få veta mer Marthas liv igen.

Anonym sa...

Att böckerna tog Lessing runt 20 år att skriva kanske är en vink till läsarna om att ta det lugnt med läsningen? ;-)

Jenny B sa...

Mhm, det har du rätt i!

Glamourbibliotekaren sa...

Doris! Jeg skal lese en av hennes bøker snart.