lördag 9 februari 2008

Shampoo Planet av Douglas Coupland

Året efter debuten som skapade ett nytt uttryck, Generation X, kom Douglas Coupland ut med Shampoo Planet (1992), en uppföljare som fyllde i detaljerna hos en generation som svikits av historien och vänt sig till ägodelarna. Jag blev intresserad när jag läste ett utdrag i Cosmopolitan UK (ja, verkligen!), och det tog mig alltså bara 15 år att komma till skott och läsa hela boken. Även om jag inte är tonåring längre, identifierar jag mig starkt med de unga huvud-personerna vid deras hållpunkter i livet.

När hippie-föräldrarnas självförverkligande stelnat till själviskhet, är de råd de kan ge inget stöd i det modernalättrörliga samhället. Inget konstigt att barnen och ungdomarna söker sin trygghet i saker. Eller consumer durables, som Tyler Johnson kallar dem, medan han ger smeknamn åt sina mest älskade prylar: den specialinredda bilen kallas the Comfortmobile, och han välkomnas hem av sina småsyskon med en proppfylld minikyl:

"We bought name brands!" Mark proudly announced as I opened the door in a wash of fondness. "All of them safe and heavily advertised."

Trots att ungdomarna (till synes) lever i ett överflöd av varor och gladeligen definierar sig med vad de köper, äter och tvättar håret i, låter inte Coupland dem framstå som bortskämda och skrytsamma, bara väl bevandrade i vad som krävs för att behålla fotfästet i den moderna världen. Man hör också ofta en underton av sorg men acceptans över hur ytlig och lättköpt världen är. Det, tillsammans med hur energiskt de tar sig an sina nästa projekt, må det vara att klara sig från dag till dag, gör det lättare att känna sympati med dem.

Jag blir litet oroad när den första klichén dyker upp: den unge amerikanske pojkens InterRail-trip i Europa. Inte nog med det, därtill kliché nummer två; den franska sommarflirten som verkligen dyker upp på förstutröskeln, och skakar om i förhållandet till den "riktiga" flickvännen. Men Coupland hanterar det med samma intelligens och smärtsamma blandning av engagemang och avståndstagande humor, och gör händelserna intressanta hela vägen. Även de andra böcker jag läst av Coupland (Microserfs och Eleanor Rigby) innehåller den mix av lättsinnighet och djupsinnighet som gör att jag känner mig tröstad och moderniserad på samma gång.

Fler böcker av Douglas Coupland:
Generation X
Life After God
Girlfriend in a Coma
Miss Wyoming
All Families are Psychotic 
Hey Nostradamus!
JPod
The Gum Thief

Länk till Douglas Couplands fylliga website

2 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Mmm.. Coupland är en riktig favorit, men just den här har jag inte läst. Annars tycker jag det är något av det fina med Coupland att han kan vrida på klichéer och samtidigt slänga in absurda vändningar och ändå få det att verka trovärdigt. En klick humor på det och sedan är jag nöjd.

Jenny B sa...

Japp, jag håller med om vad du säger.