torsdag 2 februari 2023

1899

År 1899 tog färden över Atlanten omkring en vecka och bar på risker. Men den brokiga samlingen av passagerarna ombord på Kerberos har alla anledningar till att ta sig till Amerika, eller i flera fall desperat lämna Europa bakom sig. Mitt ute på Atlanten stöter man dock på Kerberos systerskepp Prometheus, som försvann fyra månader tidigare. Skall man stanna och undersöka vad som hänt passagerarna? Eller lämna dem åt sitt öde och fortsätta till det nya landet?


Pliktkänsla gentemot rederiet, besättningen och passagerarna på Prometheus - och säkert en dos nyfikenhet - får Kerberos kapten Eyk att ta sig över till skeppet som inte svarar på anrop, tillsammans med några besättningsmän och den läkarutbildade Maura. Men Prometheus är tomt på människor - förutom en underlig pojke som inte talar.



Tillbaka på Kerberos börjar underliga saker hända för de enskilda personerna. Ling Yi ser de grymma händelserna som ledde till att hon befinner sig på skeppet. Eyk ser sin älskade familj, hustrun och barnen som han förlorade i en brand. Men det är mer än bara drömmar, de är händelser som känns verkliga, och fler passagerare än de finner brev och andra föremål förknippade med livet de ville lämna bakom sig, sådant som absolut inte borde kunna finnas på skeppet.


I bakgrunden rör sig personer som verkar veta mer om vad som pågår. Efter hand dyker det upp retrofuturistiska detaljer som tillsammans med 1900-talssoundtracket ger några ledtrådar till vad som händer - eller? Det är svårt att knyta samman alla trådar och känna sig säker på att man har gissat rätt, när perspektiven förskjuts från avsnitt till avsnitt. Dock, med showrunners som Baran bo Odar och Jantje Friese vilka också gjorde Dark, kan man vara ganska säker på att det finns ett genomtänkt världsbygge och en plan som sträcker sig utanför Prometheus och vidare genom fler säsonger. Om man lyckas behålla den goda spänningen mellan konkreta faror på ett utsatt skepp i Atlanten, och gryende men fortfarande skakiga insikter om vad som faktiskt är på väg att hända, kommer det att vara ett nöje att fortsätta följa den här historien.

Inga kommentarer: