lördag 19 december 2009

Oh No... It's Christmas på Berns

En stjärnkavalkad, en hitparad. Bra artister som sjunger ett par fina julsånger är en nåd att stilla bedja om dagarna före julafton. DJ:en på Berns spelar jullåtar med sväng tills Petter och Eye'nI intar scenen och startar showen med Så Klart. Även jag som inte är hipphoppare var med och lyfte taket - Så Klart! Mer hiphop följde med Ison & Fille. Det kompetenta bandet var en bra grund för varje låt, även om akustiken tyvärr gjorde att de ofta överröstade sången.

Det var en bra idé att låta alla artister spela bara ett par låtar var. Omsättningen gjorde att tempot och stämningen var hög hela tiden. Joel Alme sjöng bland annat Fairytale of New York. Jaw Lesson (Hajen) gjorde två lugna låtar, och följdes av Jonna Lee och Maia Hirasawa, som var ganska samsjungna efter en turné ihop. Have Yourself a Merry Little Christmas lät läcker i deras tappning. Däremot lyfte inte deras version av Beyoncés Halo, utom i de få ögonblick man kände ett eko av det bombastiska sound som blåser upp hela låten till vad den är.

Mer stämningsfullt blev det dock när Theodor Jensen sjöng O Tannenbaum med äkta känsla och hängivenhet. Det är rätt! En ironisk hållning duger inte när man skall sjunga något som var skrivet med ärligt uppsåt. Jag blev mycket imponerad. Wille Crafoord och Mange Schmidts poppiga rappande gjorde sig som bäst i den moderna klassikern Juligen. Skämtsam med en underton av sanning - det är en kul och medryckande låt som friskar upp i julstressen.

Så kom Timo Räisänen in och sjöng innerligt en sång om Maria och Jesusbarnet. Det var härligt att få sjunga litet allsång med den otroligt begåvade killen. Jag har gillat vad jag har hört av honom, men på bara två låtar fick jag ännu mer respekt för hans kunnande.

Mer allsång och mer musikalitet när Fibes, Oh Fibes! sångare och publikdomptör klev in på scenen och sjöng Lovechild. Tack för att ni hämtar tillbaka det snyggaste från 80-talet, Fibes, Oh Fibes! Och som avslutning Merry Christmas (War Is Over) - alla kvällens artister trängdes i doakören och allsången från publiken satt som en smäck. God musik och många goda hjärtan i förening. Precis vad som behövdes.

4 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Det høres ut som en herlig start på julen!! Jeg fikk veldig sansen for Fibes, oh Fibes etter at vi hørte dem på Stockholmjazz for et par år siden.

Jenny B sa...

Ja, det var verkligen en bra laguppställning! Fibes, Oh Fibes! kan låta illa på scen ibland, men de är ju duktiga musiker med superbra låtar.

Dammråttan sa...

Du råkar inte veta vad hon den första tjejen heter? Har googlat, men hittar inte. Underbar röst.

Jenny B sa...

Dammråttan, menar du Jaw Lesson? Jag hörde inte namnet tydligare än så, och fick googla en del själv för att hitta ett namn som stämde. Röd klänning och stor keps.