lördag 28 mars 2009

Minettikvartetten i Konserthuset

Den unga, begåvade Minetti Quartett är värd alla priser de samlat på sig sedan de bildades år 2003. De är alla goda musiker med känsla och tonsäkerhet, och inte en detalj går förlorad. Tillsammans har de en mjuk men ändå klar klang, och de är mycket väl samspelta.

De fyra ungdomarna började med Haydns Stråkkvartett G-dur op 64:4, ett skönt stycke som de spelar med stor glädje. Därefter följde Sex bagateller av Anton Webern. Och vilka bagateller! Korta, lätta attacker av toner; pizzicato och pianissimo. Udda och uppfriskande.

Alban Bergs Stråkkvartett blev avbruten av ett sjukdomsfall i publiken, så vi fick höra de sista satserna efter paus. Musiken och musikerna imponerade ändå; så mycket energi i ett så dämpat tonläge, och än en gång visade Minettikvartetten att de behärskar klangen även i de allra svagaste nyanserna.

Schuberts Stråkkvartett i d-moll, "Döden och flickan", var en underbar avslutning på konserten. Alla de starka känslorna i musiken blev extra skarpa i kvartettens tillbakahållna spel. Kunde det bli bättre? Ja, faktiskt! Som extranummer fick den tacksamma publiken Schuberts Kvartettsats i c-moll, så romantisk och så vacker. Det var en mycket fin konsert.

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Åh! Det høres ut som en kjempefin, og ikke minst variert konsert!

Jenny B sa...

Ja, det var verkligen ett fint program!